Nagyszalonta- Róth Ármin kereskedő háza

Erdély - Partium

Nagyszalonta, a városközponti egykori emeletes zsidó kereskedőház épülete is sok sok év lepusztult állapotából éledt ujjá- lehet hogy ezt is ARANY JÁNOSNAK A KÖLTŐÓRIÁSNAK, SZÜLETÉSÉNEK 200 ÉVES ÉVFORDULÓJÁNAK köszönhetjük! Irodalom és építészet kapcsolata. Alkotója egyenlőre – számomra ismeretlen……
Igazi ékszerdoboz-szép munka, a város dicsőségére. A magyaros szecesszió egyik gyöngyszeme itt az Alföld szélén. Aki a témát szereti annak igaz fotós kuriózum.

Bagyinszki Zoltán

Több mint száz éves az a nagyszalontai szecessziós épület, amely egykoron a hajdúváros főterének keleti részét díszítette. Ez már múlt idő, hisz a kilencvenes évek elején magánkézbe került létesítmény állaga egyre csak romlott. A valamikori Róth Ármin-kereskedőház évről évre rosszabb állapotba került, és már jó ideje semmilyen tevékenység nem zajlott benne. A hézagos jogalkotás, a hiányos törvények miatt az önkormányzat kezében csak a sorozatos felszólítás lehetősége maradt, mely a cégtulajdonos igazgatót egyáltalán nem hatotta meg. A helyhatóság hiába kérte a Kulturális Minisztérium segítségét mondván, hogy a Róth-ház B kategóriás műemlék besorolással rendelkezik, az illetékesek kénytelenek voltak elismerni, hogy a romániai jogszabályok olyan csapnivalóak, hogy lehetetlenség érvényt szerezni a józan észnek.

http://www.erdon.ro/nagyszalonta-megvasarolta-a-roth-hazat/2906980

 

Hozzászólás tiltva.