Budapest – Dozzi villa

Budapest

Egy gyönyörű szecessziós villa rejtőzik Mátyásföld szívében, amelynek mostanra fejezték be az évek óta tartó aprólékos felújítását. Ez a Dozzi-villa, amelyet Dozzi József, a híres szalámigyáros épített magának és családjának a Koronafürt és a Májusfa utca sarkán.
Hihetetlenül izgalmas ez az épület a furcsa, áttört sisakkal a tornyán, illetve a rengeteg napraforgómintával. Napraforgós volt a gyönyörű kovácsoltvas kapu, a falakon a stukkók, de a napraforgók még az üvegekre is felkúsztak.
Csabai Flóra tervezte meg a felújítást, ami azért is csodálatos, mert a villa már régóta lakatlan volt, pusztult, és szinte egyértelmű volt a sorsa: lerombolják és társasházat építenek a helyére.

Az már csak hab a tortán, hogy nem vágták ki a nagy fákat, amely a régi villanegyedek legnagyobb kincsei voltak. Viszont kiirtották a bozótot és lecserélték az elkorhadt léckerítést is egy dróthálóra.
Sok a stukkó, az inda, nincs egyetlen szabályos alakú ablak se rajta és még az ereszcsatornát tartó támasz is egy kis kovácsoltvas.

Tíz szoba van benne kialakítva 569 négyzetméteren.

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/elado-budapest-egyik-legszebb-szecesszios-villaja/ – részletek

Vélemény, hozzászólás?