Kazincbarcika

Könyvek

 

A szerző, fotográfus: BAGYINSZKI ZOLTÁN 2004-ben együtt volt 50 éves a várossal. (1954-ben alapították a fiatal borsodi települést, közvetlenül Sajókazinc és Felsőbarcika melletti területen, azok „bevonásával”)

Megtisztelő felkérés volt szabad kezet kapva, a könyv szerkezetének kialakítása az évszakokra is figyelő képanyag elkészítése. Sok idő nem állt rendelkezésre, hiszen 20 hónap adatott a feladat sikeres megoldására, úgy hogy közben már zajlottak a nyomdai előkészítés és a szövegírás feladatai. Hirtelen ötlettől vezérelve – a plusz forrást biztosítva- az utolsó pillanatban légi fotózás is bővítette a repertoárt.

A tartalmi részt, átbeszélve Imrével az akkori alpolgármester úrral véglegesítettük: többek között a múlt és a jelen, város, a gazdaság képei mellett, a környék természeti látnivalói (a Sajó és a Bükk világa) továbbá a testvérvárosi képek bővítették a látnivalók sorát.
Bemutatásra kerültek a városban élő – ott alkotó „híres emberek”, a jelentős személyiségek a politika a kultúra, a sport világából.
Egy új település a 35.000 embernek otthont jelentő világ,

Kazincbarcika első színes, átfogó munkája volt e képes album – amely valóban sikert aratott mind a városvezetés, mind a nagyközönség – a város polgáraira vonatkozóan. (tájékoztattak: a világ sok pontján lapozgatják, örömmel nézegetik egykori szülőhelyüket, városukat az elszármazott barcikai polgárok)
A könyvbemutatót kiegészítette egy kiállítás, amelynek képanyaga a könyv lapjairól került a városi galéria falára. Ebből itt a honlapon is látható egy válogatás.

A közel 500 fotót és hozzá rövid ismertető szöveget tartalmazó szép kivitelű könyv, elsősorban ajándék céljával készült az 50. születésnapra-évre, mely a könyvpiacon csak rövid ideig volt beszerezhető.

Köszönöm a megbízást, köszönöm minden kedves segítő, barát, közreműködő segítségét – szép izgalmas feladat volt.

Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?