Kolozsvár – Szent Mihály templom

Erdély - Partium

A plébániatemplom csarnok rendszerű hajójához keleten sokszögzáródású, a hajónál alacsonyabb, nyújtott szentély csatlakozik, melyet egy-egy kis méretű, szintén sokszögzáródású mellékszentély vesz közre. A magas, többlépcsős támpillérekkel megerősített épület szentélyéhez északon gótikus sekrestye, a hajó északi oldalához neogótikus torony csatlakozik. A templom szentélyét négy boltszakaszból álló keresztboltozat, a háromhajós csarnokrészt gazdagon tagolt pillérkötegekre és falpillérekre terhelő csillagboltozat fedi. A hosszház két oldalfalának falpillérei esetében megfigyelhető szerkezeti különbségek az építkezés különböző periódusára utalhatnak. Az északi mellékhajónak a mellékszentélyt a hajóval összekötő rézsűs falszakaszához kettős csigalépcső csatlakozik, amelynek a mellékhajó felőli falán feltehetően az egykori későgótikus szentélyrekesztő csúcsíves vakárkádja és fölötte egy ajtónyílás figyelhető meg. Az épület leglátványosabb részletei a mérműves ablakai és a kassai Szent Erzsébet-székesegyház kapuzataival rokon megoldást mutató, gazdagon faragott, bélletes kapuzatai, melyek közül a legszínvonalasabbak, úgy az építészeti szerkezet mint a kőfaragómunka tekintetében, a két északi és a déli mellékkapuzat. A plébániatemplom nyugati kapuzatának homlokívét Luxemburgi Zsigmond uralkodásának utolsó éveiben készült címerek és a Gonosszal küzdő Szent Mihály dombormű ékesíti. A kapuzattól délre Mózes könyvéből válogatott bibliai idézetek és a Szent Mihály-dombormű elhelyezésének körülményeit megvilágító, gótikus minuszkulákkal vésett 1444-es latin nyelvű felirat olvashatók.
A templombelső gótikus faragványai közül kiemelkedőek a főszentély levéldíszes valamint fiatornyon dolgozó kőfaragót, kecskepásztoros jelenetet, vadászt, egy gyermeket vesszőfonattal ütlegelő nőt és birkózó férfiakat ábrázoló fejezetei.
http://lexikon.adatbank.ro

2 képen is látható Erdély egyik legszebb reneszánsz sekrestyéje (szürke faragott) ajtókerete 1528 – ból, a 2. alsó részletben a város címere és egy pelikán látható.

Bagyinszki Zoltán

[google-map-v3 shortcodeid=”6d4e9db4″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Kolozsvár, Románia{}chapel-2.png{}Kolozsvár, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?