Pápa ” Református központ ” 1.

Határon belül - 93.000 km2

A mohácsi vész utáni esztendőkben a Dunántúlon gyorsan terjedő reformáció 1531-ben hívta életre a Pápai Református Kollégiumot.
1585-től a kollégium már kéttagozatos főiskolaként működött, amelyben gimnáziumi és teológiai oktatás folyt. 1797-től a Dunántúli Református Egyházkerület fenntartásában működött.
1752-ben a pápai egyházközség elveszítette szabad vallásgyakorlatát, és a városból kiűzött híres főiskola a közelben lévő Adásztevelen csak algimnáziumként működhetett tovább II. József türelmi rendeletéig. A kollégium 1783-ban visszatérhetett Pápára. Az 1841/42-es tanévben e falak között tanult nemzeti kultúránk három kiválósága: Petőfi Sándor költő, Jókai Mór író s Orlai Petrich Soma festőművész.
Az iskola a más vallásúak iránt is mindig türelmes volt, a szegénysorsú diákokat alapítványokkal, ösztöndíjakkal karolta fel. A 17. századtól rendszeressé vált a külföldi, elsősorban németországi, hollandiai, svájci, ausztriai, angliai, skóciai és franciaországi egyetemeken való tanulás. 1841-ben a diákság megalapította a Képzőtársaságot. A Kollégiumban 1832-től jogot tanítottak. 1861-től 1884-ig külön Jogakadémia, 1876-tól 1890-ig Tanítóképezde is működött. 1939-ben kereskedelmi középiskolát létesítettek. 1902-től 1945-ig Pápán működött a Dunántúli Református Egyházkerület középfokú nőnevelő-intézete, (a NÁTUS), Három tagozata volt: polgári iskola, líceum és tanítóképző. 1945-től a nagy Kollégium részévé lettek.
1948-ban csak a Teológia és a Gimnázium maradt meg egyházunk kezén. 1951-ben a Teológiai Akadémiát is megszüntették, s 1952-ben a gimnázium is állami tulajdonba került. Csak a tudományos gyűjtemények maradhattak meg egyházi tulajdonában. Gimnáziumunk 1991. szeptember 1-jén újra megnyithatta kapuit. Itt volt a magyarországi református középiskolák országos tanévnyitója Antall József miniszterelnök ünnepi beszédével.
Az újjáalapító igazgató, Bujáky Miklós és utódja, dr. Kálmán Attila vezetésével helyreállították, berendezték az üresen, elhanyagolt állapotban visszakapott főépületet és konviktust, bővítették a leány-, illetve a fiúinternátust, több tanárlakást építettek. 1998 őszén a gimnázium hat évfolyamosra bővült, és hosszú szünet után ismét megkezdte működését a Pápai Református Teológiai Akadémia, amely 2001 őszétől a felújítás alatt álló Nátusba költözött.
1999 szeptemberében a Kollégium negyedik önállóan gazdálkodó intézményként a „Tánc-Lánc” Művészeti Alapiskolával gyarapodott.

oktatas.reformatus.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”70a319f2″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Pápa, Magyarország{}textiles.png{}Pápa, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?