Sziszek vára

Horvátország, Szlovénia

A Kárpát-medencében szokatlan, háromszögletű alaprajzú, sarkain egy-egy kerek, háromszintes toronnyal erődített vár 1545 és 1550 között épült olasz mesterek vezetésével a Száva és a Kulpa (Kupa) összefolyásánál. Északról később egy külső várral bővítették, így négyzet alaprajzú lett – az utóbbi bővítés része az ötszögletű kaputorony. 1591-ben, majd 1593-ban ostromolták a törökök. A vár viszonylagos épségben érte meg az újkort, nagyobb helyreállítására az 1960-as években került sor. Jelenleg is csaknem középkori állapotában látható, rekonstruálták a kerek tornyok közötti kötőgátakon ülő fa gyilokjárókat is.
A háromszögletű alaprajzú várak viszonylag ritkák, de míg kezdetben a terepi adottságok, később a tűzfegyverek (ágyúk) megjelenése miatt alkalmazták ezt a megoldást. Az olaszországi Sarzanello és Ostia vára a 14., illetve a 15-16. századból is ezt a mintát követték, s alacsony kötőgátjaikkal (amely kisebb felületet adott a tüzérek számára) bizonyos szempontból már átmenetet jelentenek a modernebb erődök felé. Nem kizárható, hogy Sziszek olasz tervezői is a várható ágyútűz miatt választották ezt a megoldást, hiszen a török tüzérség a 16. században rendkívül korszerű volt.

(forrás: http://www.muemlekem.hu )
[google-map-v3 shortcodeid=”ca468cf9″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Sziszek, Horvátország{}castle-2.png{}Sziszek, Horvátország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?