Gyula – Bodoki Károly mérnök szobra

Gyula városa

Bodoki Károly szobrával újabb köztéri alkotással gazdagodott a gyulai belváros
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2014. március 31.

A Körösök és a Berettyó szabályozásának kiemelkedő alakja Bodoki Károly. Születésének 200. évfordulója alkalmából szobrot állíttatott a mérnök tiszteletére a Bodoki Emlékbizottság Gyulán. A szobrot a bicentenárium napján, 2014. március 29-én avatták fel a Megyeház utca és a Városház utca sarkán, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság épülete előtt. Az alkotás két nappal korábban érkezett a helyszínre, felállításában részt vett alkotója Széri-Varga Géza szobrászművész is. A munkálatokat felügyelte Bak Sándor, a vízügyi igazgatóság vezetője.

Széri-Varga Géza szobrászművész Bodoki Károly alakját az ember-technika-természet hármas egységében idézte meg. A szobor anyaga bronz, a sásból felszálló vízimadár anyaga időtálló, fagyálló gránit, a mű teljes magassága 190 cm. A bronzalkotás nagyjából két mázsa körüli, a kő megközelítőleg egy tonnányi súlyú. A bronz és kő alakok kompozícióját egy szabálytalan formájú lapos kövön helyezték el.

– A pályázati kiírás úgy szólt, hogy Bodoki Károly egészalakos portrészobrát kell elkészíteni, ahol az ő életszerű figurája jelenik meg. A kiíró kérte, hogy Bodoki a jellegzetes vízmérnöki eszközzel, a szintezővel jelenjen meg. Ezeket én bronzból készítettem el. Ezen túl úgy gondoltam, hogy adok még egy kis kiegészítést, és a sás és repülő vízimadár motívummal egy kis Körös-hangulatot próbálok ébreszteni – mondta a Gyulai Hírlapnak Széri-Varga Géza.

Széri-Varga Géza 1951-ben született, fiatalkorától művészeti tanulmányokat folytatott, a középiskola után a Képzőművészeti Egyetemen. A dunántúli alkotó főként kisplasztikával és köztéri szobrászattal foglalkozik. Sokáig élt Békéscsabán, azóta kötődik a térséghez. Országos kiállításokon, pályázatokon rendszeresen részt vesz, köztéri munkája számtalan településen megtalálható Békés megyében, a megyehatáron túl, a Dunántúlon és a fővárosban is. Gyulán az ő keze munkáját dicséri még Székely Aladár mellszobra a gyulai fényképészről elnevezett utca elején.
[google-map-v3 shortcodeid=”d3fa5e97″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Magyarország, Gyula{}photo.png{}Magyarország, Gyula” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?