Tákos – Református templom – a Mezitlábas Notre Dame

Határon belül - 93.000 km2

Tákos Notre-Dame-ja

A 400 lelkes szabolcsi falu paticsfalú temploma egész Európában egyedülálló – ha Nyíregyházán járunk, ne hagyjuk ki! Tákos faluban sétálva először az tűnik fel, milyen egyformák a falu takaros házai. Mindennek azonban szomorú oka van: a 2001-es árvíz hatalmas pusztítása után a falut szinte teljesen újjá kellett építeni.

A Nyíregyházától 63 kilométerre fekvő, 400 lelkes Tákos faluban sétálva először az tűnik fel, milyen egyformák a falu takaros házai. Az egységes faluképnek azonban szomorú oka van: a 2001-es árvíz hatalmas pusztítása után a falut szinte teljesen újjá kellett építeni. Az árvíz nem kímélte az 1700-as években épült népi barokk stílusú református templomot sem.

Az 1948-as árvíz után például a falubeliek 30 évig tapasztották a falakat, majd a nyolcvanas évek elején a templom betonalapzatot kapott. Talán éppen emiatt a legutóbbi nagy árvíz mégsem mosta el teljesen – meséli Baráth Menyhértné, Erzsi néni. Ő a templom gondnoka, aki elmeséli a templom történetét, és azt is elmagyarázza, miért nevezik a tákosi templomot “paraszt- vagy “mezítlábas Notre-Dame-nak”.

A paticsfalú templom egész Európában egyedülálló – mondja Erzsi néni. A vesszőből font sövény köré két oldalról agyagos földből vetett vályogtéglát tapasztottak: ez lett a paticsfal, de a templom padlója is “mezítlábasan” döngölt agyag. A faragott belső díszítőelemek és a kazettás mennyezet az Erdélyből érkezett asztalosmester, Lándor Ferenc munkáját dicséri.

A mennyezetet 58 kazetta borítja – mindegyik más és más mintázatú. A festett díszítések közül egyszerűségében is különlegesen szép az a padra festett életfa, amely belépéskor és távozáskor is magával ragadja a látogató figyelmét.

Forrás: nol.hu 

Vélemény, hozzászólás?