Gyula – Gyulai Várszínház – Erkel operák jelmez, díszlet kiállítása

Gyula városa

Erkel Ferenc az operaszínpadon

Kiállítás az Erkel-operákhoz készített jelmezekből, jelmez– és díszlettervekből, plakátokból, fotókból

A 200 éve Gyulán született Erkel Ferencre emlékezve a Gyulai Várszínház egy kiállítást rendez 2010. július 20-tól augusztus 12-ig a Várszínház Kamaratermében , ahol a magyar színpadokon bemutatott Erkel operák dokumentumai tekinthetők meg: fotók, plakátok, színlapok, jelmez- és díszlettervek, jelmezek. Az összegyűjtött gazdag anyag végigvezeti a látogatót Erkel operáin a bemutatóktól napjainkig.

A Bátori Mária 1840. augusztus 8-i, a Hunyadi László 1844. január 27-i, a Bánk bán 1861. március 9-i, a Sarolta 1862. június 26-i, a Dózsa György 1867. április 6-i, a Brankovics, Szerbia despotája 1874. május 20-i, és A névtelen hősök 1880. november 30-i nemzeti színházi bemutatóinak színlapjain nemcsak az Erkel-operák színpadtörténetét és előadóit ismerhetjük meg, de a magyar romantika nemzeti operajátszásának, s egész színházi életének története is kirajzolódik e lapokon.

Az eredeti bemutatókhoz készült néhány metszeten, korabeli műtermi fotón a legjelesebb énekeseket, illetve a Hunyadi László című opera egy jelenetképét is láthatják.

A kiállítási anyag másik, igen látványos része a műsoron maradt Erkel-operák XX. századi színpadképeit és jelmezeit idézik föl. Az elmúlt évszázad kiemelkedő operai és színházi tervezői a nagy színházak repertoárján szereplő Erkel-művekhez érdekesebbnél érdekesebb képeket álmodtak – ezeket valósítottak meg rajzaik nyomán a díszletfestők és -építők, a varrodák remek szakemberei és a világítás mesterei.

A felsorakoztatott tervek emlékezetünkbe idézhetik az általunk is látott produkciókat, de elmerülhetünk a színszimbolika nagy íveinek, vagy épp az apró motívumok stiláris és historikus összefüggéseinek a vizsgálatában is.

A tervekből és nyomtatott dokumentumokból válogatott kiállítási anyag sok szempontból is érdekes lehet. Egyrészt a romantika korának zenés színházi előadói konvencióira csodálkozhatunk rá a források láttán, másrészt a tervezőzsenik és -művészek pályaútjának is nyomát láthatjuk a nagyoperák különböző bemutatóinak vizuális elemeit szemlélve. És azután tovább kereshetünk régi és újabb képeket, színlapokat emlékezetünkben és az archívumokban, s megnézhetjük a legújabb vizuális álmok megvalósulását a színházak zsöllyéiből. Így él tovább Erkel az operaszínpadon.

A kiállítás anyagát a következő színházak és gyűjtemények bocsátották a rendelkezésünkre:
Kolozsvári Állami Magyar Opera
Magyar Állami Operaház
Debreceni Csokonai Színház
Győri Nemzeti Színház
Miskolci Nemzeti Színház
Szegedi Nemzeti Színház
Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tár
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

A kiállítás 2010. július 20-án 16 órakor nyílik meg, amely alkalomból Dr. Sirató Ildikó az OSZK SZT osztályvezetője és Dr. Erdmann Gyula, Gyula város alpolgármestere mond köszöntő beszédet, a megjelenteket a kiállítás főszervezője, a Gyulai Várszínház igazgatója, Gedeon József köszönti. A kiállítást rendezi: Gyarmati Gabriella művészettörténész.

Fotó: Bagyinszki Zoltán , szöveg és kiállítás Gyulai Várszínház

Forrás: www.erkel-bicentenarium.hu

Vélemény, hozzászólás?