Pákozd – Katonai Emlékpark – Don Kanyar Kápolna

Határon belül - 93.000 km2

Szabó Tamás tervei alapján – az 1990-es években épült – a kápolna, mely a II. világháború idején, a Don-kanyarban elesettek emlékét őrzi. A kápolnában minden évben ünnepi szentmisét tartanak az esemény évfordulóján. Ebben az épületben látogatható az ismeretlen katona sírja.

A kápolnában minden évben jeles évfordulókon ünnepi szentmisét tartanak.

“A magyar hadsereg jó helyen van. A zömnek semmi baja. Az az egyharmadrész, amelyet legutóbb is említettem, ma is harcol, a többit meg nem kell félteni” – ezt Kádár Gyula vezérkari ezredes mondta 1943. február 12-én.

A Don-kanyarban, 1943 januárjában a szovjetek felmorzsolták a 2. magyar hadsereget, ám a Kállay-kormány ezt megpróbálta eltitkolni a közvélemény elől. Még egy hónappal az urivi és scsucsjei szovjet áttörés után sem adtak pontos adatokat a hadseregről, amely 200 ezer emberéből körülbelül 120 ezret vesztett ekkor (a halálos áldozatok, a sebesültek és az eltűntek számáról nagyon eltérőek a becslések).

Kádár Gyula 1943. január 20-án még azt mondta: “A Szovjet hatalmas erőkkel támadta meg a Don menti magyar állásokat., és ezeknek a támadásoknak a magyar csapatok egy hétnél tovább nem tudtak ellenállani. A románok azonnal elszaladtak, az olaszok ugyancsak kénytelenek voltak meghátrálni. (…) Hogy mennyi eltűnésünk és megfagyásunk lesz, azt természetesen most még senki meg nem mondhatja. A második magyar hadsereg ütőképessége hosszú időre megbénult. Fegyveres magyar akciókról jó ideig nem lehet szó többé. Hogy a hadsereg megmaradt része mikor és hol csatlakozik egy másik hadseregközponthoz, és mikor lesz ütőképes, azt nem tudjuk.”

A különleges szabadtéri kápolna, közvetlenül a Balatoni autópálya mellett található Pákozd település határában.

Kérlek keresd fel TE is – emlékezz és vigyél egy szál virágot magaddal.

Forrás: index.hu

Vélemény, hozzászólás?