Gyula – 1848-49-es Honvédtiszti Emlékhely

Gyula városa

Gyula műemlék

Az emlékhely Gyulán felépített, és a vár melletti terület helyszínének kiválasztása hiteles történelmi eseményeken alapszik. Az 1848. augusztus 13-i, Görgey tábornok oroszok előtti, világosi fegyverletétel során a tisztek a személyes fegyvereiket megtarthatták és az „aradi tábornokok” közül 10-en, (az emléktábla 9 főt említ, de a későbbi kutatások 10 fő tábornokról szól!), valamint a tisztek jelentős része itt Gyulán várták be az osztrák félnek való átadást. Az orosz cár katonái 1849. augusztus 23-án adják át a tiszteket a szövetséges osztrák félnek, mely során a tisztek „fegyverletétele” a vár és a kastély közötti, az emlékhely jelenlegi környezetében történik meg.
Az emlékhely helyi kezdeményezésre, igen széleskörű adakozásból, meglepő gyorsasággal épült fel. Avatásának első üteme 1989. augusztus 22-én történt a fővédnök, Pozsgay Imre, államminiszter jelenlétében, majd a végleges, már a szobor alakok teljes mennyiségét tartalmazó második ütem pedig 1989. október 6-án az aradi vértanúk emléknapján történt. Ettől az avatástól kezdve az vált rendszeressé és lett ez a helyszín az országos október 6-i megemlékezéseknek.
Az emlékhely kialakítására beérkezett számos pályázatból a hódmezővásárhelyi Máté István szobrászművész terve került ki győztesen.
A kompozíció területe, alapja kör alakú, az építőanyagok és a fű piros-fehér-zöld színe, a forradalom és szabadságharc indulásának jelképét a kokárdát mintázza. Ezekből emelkednek ki azok az oszlopok, melyeken váltakozva szerepelnek az 1848-49-es események szimbólumai (Kossuth-címer, zászló, dob, nyereg, huszársüveg, stb.) és a nőalakokkal megjelenített legfőbb erények allegóriája (bátorság, igazságosság, bölcsesség, mértékletesség). A kialakított kör, ill. az oszlopok fókuszában ott az események tragikus végnapja a fegyverletétel szomorú emléke, a halomba rakott fegyverek.

Forrás: http://wikimapia.org

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”5700 Gyula, Várkert 1{}modernmonument.png{}1848-49-es Honvédtiszti Emlékhely Gyula” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?