Mohora – Zichy–Vay-kastély

Határon belül - 93.000 km2

Mohora község Nógrád megyében, a Balassagyarmati járásban.

Egykori parkjának megmaradt részén, szabadon álló, téglalap alaprajzú, kétszintes, kontytetős épület, sarkain átlós tengelyű, hagymasisakos tornyokkal. Bejáratai timpanonos előépítmények, kosáríves nyílásokkal a K-i és a Ny-i homlokzat közepén. Megközelítésük lépcsőn, illetve hídon át lehetséges. K-i homlokzatán kosáríves nyitott árkádok. Kéttraktusos, boltozott helyiségekkel, mennyezeti stukkókkal. A 18. század elején épült. 1740 után a Sréter család birtokába került, valószínűleg ők bővíttették a 18. század második felében. A gróf Zichy, majd a Vay család a 19. században volt birtokosa.

Parkban szabadon álló, kétszintes épület. Téglalap alaprajzú, sarkaihoz átlósan tornyok kapcsolódnak, hosszabbik homlokzatai középrizalitosak. A kastély törzse és a nyugati homlokzat középrizalitja nyeregetetős, cserépfedéssel; a toronysisakokra zsindely fog kerülni. A nyugati- /fő- / homlokzati rizalitban elhelyezkedő főbejárathoz kétkarú lépcső, a keleti- /hátsó- / homlokzati bejárathoz az e homlokzat előtt húzódó árok miatt hidacska vezet.

A főhomlokzat árkádsoros kialakítású. Az árkádok kosárívekkel záródnak, pilaszterekre támaszkodnak, és bemélyedő tükrökben helyezkednek el. Hasonló kialakítású a hátsó homlokzat rizalitja is.

Az ablakok állótéglány alakúak, kereteletlenek, egyenes szemöldökpárkányuk középrésze szegmentívesen meghajlik. Ugyanilyen a főbejárati rizalit főpárkánya kváderekből rakott, az ív fölött az orommezőben ugyancsak félkörívvel záródó, kereteletlen nyílás.

Az alsó szint bejárata a kétkarú lépcső alépítményében nyílik, félkörívesen záródik és kerete ugyancsak kváderekből készült.

A főhomlokzat 1+2+1+2+1 tengelyes, az oldalhomlokzatok 4-4, a hátsó homlokzat 1+2+1+2 tengelyes.

Forrás: wikipédia, muemlekem.hu

Vélemény, hozzászólás?