Gyula – Zentai disznóságok

Gyula városa

A kolbászok és a sonkák ismét elfoglalják a várkertet, immár IV. alkalommal nyitja meg kapuit március 15-17. között az ingyenesen látogatható Gyulai Kolbász- és Sódarmustra. A minőségi portékát nyújtó árusok már az első napon, pénteken 9 órától megnyitják standjaikat a várkertben, ahol 13 órától a Grenadírmars zenekar ad koncertet. A hivatalos megnyitó 16 órakor kezdődik a fesztiválsátorban, amelyet a Fél 10 zenekar koncertje követ. A Dumaszínház vendége a Szomszéd néni produkciós iroda 18 órától, majd este nyolctól a Hevesi fivérek, Tamás és Imre szórakoztatja a népeket.

A füstölt finomságok mustrájának második napján, szombaton a zentai „Bácskai Böllérek” disznóvágás-bemutatóját, utána az erdélyi konyha ételkészítési bemutatóját láthatja a vendégsereg. Míg a Bibuczi Gyermekszínház játszik 10-től a nagyszínpadon, a Bábika játszóház várja a csemetéket. A II. Gyulai „Médiagyúró” verseny 11 órakor veszi kezdetét, ahol megküzdenek egymással és a kolbászhússal az médiumok képviselői. Ezzel egy időben a Maróti Hagyományőrző Egyesület tart lovagi bemutatót. A Kiss Kata zenekar koncertje 12 órától, Kökény Attila műsora 14 órától kezdődik, amellyel egy időben a gyergyószentmiklósiak székely ételeket készítenek a kiállítói sátorban. 15.15-kor hirdetik ki a médiagyúrás eredményeit, majd autentikus cigánytáncokat láthatnak a Csillogó Gyöngyszemek előadásban. A Serica zenekar és a Coincidance tánccsoport ír táncbemutatója 18 órakor kezdődik, amelyet nyolckor Tóth Vera koncertje követ.

Vasárnap a sonka- és kolbászverseny nyilvános zsűrizése délelőtt 9-kor indul, majd a Csabai Kolbászklub tart kolbászkészítési bemutatót, amelyet Tengeri Attila zenés, családi gyermekműsora színez. Eközben a Bábika játszóház tart kézműves foglalkozásokat, majd 11 órakor újra összecsapnak a Maróti Hagyományőrzők. A délben kezdődő operett gálán Merényi Nicolette és Kiszely Zoltán szórakoztatja a publikumot. 13 órakor a böllérkirályok brillíroznak, amelyet a kölykök kolbászkészítési bemutatója követ. A Körös Néptáncegyüttes műsora 14.30-kor kezdődik, 16 órakor pedig kidobolják a kolbász- és sonkaverseny eredményeit, majd kisorsolják a városi helyszíneket végigjáró, kolbász- és sonkatúrán részt vevő vendégek nyereményeit. A mustra programjainak sorát 17.30-kor a gyulai Dirty Slippers zenekar koncertje zárja.

– A kolbász és sonkaversenyre a nevezés ingyenes, úgyhogy bátran jelentkezzenek füstölt áruikkal akár szombatig. A második médiagyúráson a magyarországi médiumokon kívül ezúttal benevezett két határon túli csapat is, a Gyergyószentmiklósi Hírlap és az Aradi Média képviselői. A nagy sikerű kolbász- és sonkatúrán részt vevők számára, ezúttal délelőtt 9 órától, még sűrűbben indítunk járatokat a Kossuth utcáról. Három helyszínt kell majd bejárni, a várkertben lévő Gyulahús Kft. standját, a sándorhegyi Gyulai Pálinka Manufaktúrát és a Kétegyházi úton található Gyulai Húsipari Történeti Kiállítást. A „túrázók” jutalma természetesen kolbász – nyilatkozta a Gyulai Hírlapnak Dinya Imre főszervező.

Forrás: Gyulai Hírlap

Vélemény, hozzászólás?