Gyula – Németváros

Gyula városa

A gyulai németek a XVIII.sz.-ban, Mária Terézia uralkodása idején telepedtek meg Gyulán. Településük, Németgyula csak a XIX.sz. második felében egyesült Magyargyulával. Németek és magyarok mindig békében éltek egymással. A gyulai németek a XX.sz.-ra elmagyarosodtak, de sokan még mai is őrzik német származásuk hagyományát, a német nyelvet és kultúrát. A Németváros ma is a város jellegzetes hangulatú része. A régi Németgyula főterén áll a katolikus templom, a németvárosi Szent József templom.

A templomépület mellett, az egykori főtér kiemelkedő látnivalói a polgárházakon ( jellegzetes, nagyméretű, szárazkapus német házak) kívül az egykori Városháza épülete, főhomlokzatán 2 timpanonnal díszítve, a Máriás Schriffert ház, Gyula város egyik legrégibb, legpatinásabb épülete – főhomlokzatán szoborfülkében egy Mária szobor található.

A mellette lévő “Nap kocsma” és a legfontosabb, leghíresebb régi épület az Erkel szülőház (1795-ben épült), amely jelenleg emlékmúzeum. Bepillanthatunk a család egykori életébe, megtekinthetjük a mesterhez kötődő relikviákat és a zeneműveket is meghallgathatjuk az ódon falak között.. Itt született Erkel Ferenc a Himnusz zeneköltője és a magyar nemzeti opera megteremtője, városunk és MAGYARORSZÁG egyik legnagyobb fia.

A sokat fotózott Dürer Albert utca házsora emblematikus, hiszen látványos egyedi városképet jelent. A Német Önkormányzat, a Németvárosi Óvoda és a Német klub hatékonyan vesz részt a hagyományok ápolásában, a német kultúra és a nyelv szerepének megőrzésében. A Német klub épülete ad otthont a helytörténeti kiállításnak – Német Nemzetiségi Gyűjteménynek – ahol gazdag anyag mutatja be az itt élt, élő németek bútorait, tárgyi emlékeit, viseletét, dokumentumait.

Sajnos mára sok épület lebontásra, átalakításra került, már nincs meg az az egységes német városkép, amit a turisták és a német vendégek keresnek, gondolnak az egykori Német Gyuláról.

Forrás: gyulainfo.hu, Bagyinszki Zoltán

Gyula város, Békés megye

Vélemény, hozzászólás?