Budapest – Margit-szigeti víztorony

Budapest

A Margit-szigeti víztorony a budapesti Margit-sziget középső részén, a Szabadtéri Színpad mellett áll. 1911-ben építették fel Zielinski Szilárd tervei alapján. A később a „vasbeton atyjának” nevezett építész ezt a tornyot is ebből az akkor még újdonságszámba menő anyagból építette. A torony 5 méteres alapzaton áll, földszintjének padlója 9 méterrel van a Duna 0 szintje fölött; a torony csúcsa 57 méter magasan emelkedik a környező terep fölé. Bár a legfelső látogatható szint, a kupolaterem padlója csupán 27 méter magasan van, innen is nagyszerű kilátás nyílik a szigetre és Budapestre.

Ma a földszinten nemzeti parkjainkat bemutató tárlat, az emeleteken a Kilátó Galéria látogatható.

1938-ban a szabadtéri színpadot a torony mellett építették fel, és ezután a színpad megvilágítását a fölé magasodó toronyról oldották meg.

A II. világháborúban katonai objektum volt a torony, ablakait bebetonozták, csak lőréseket hagytak. Sinkó Imre cserkészként kármegfigyelő volt itt. 1944-ben megsérült a torony, a medence falaiból egész darabok hiányoztak. A felújítás 1947-ben kezdődött meg, és sokáig elhúzódott.

A torony eredeti funkcióit 1962 után már nem töltötte be (talán már hamarabb is kivonták a vízszolgáltatásból). Ezután több, mint két évtizedig kihasználatlanul állt, míg a 168 óra rádióműsor 1983 tavaszán sugárzott adásában felhívást tettek közzé, hogy mindössze 100 forintért új gazdát keresnek az akkorra nagyon leromlott épületnek. A nyilvános pályázat, majd a Fővárosi Vízművek által lebonyolított meghívásos tárgyalás győztese is a Göncöl Csillagászati és Planetológiai Társaság, a Göncöl Alapítvány elődje lett. A tárgyaláson már nem 100 forintos vételárról volt szó, a tulajdonos Vízművek 1,5 millió forintra emelte a vételárat. Végül az aláírás előtt pár nappal felsőbb utasításra visszalépett az eladástól, és csupán bérbe adta az 1977-ben városképi jelentőségűnek nyilvánított épületet.

1983-ban a homlokzatot felújította a Vízművek, a medencét eltávolította a toronyból, ott maradtak viszont a Szabadtéri színpad és a Jókai-szobor megvilágítására szolgáló berendezések.

Így vette át 1984-ben a Göncöl Társaság a Víztornyot, majd a belső részt is felújította, átalakította. 1986-ban nyílt meg a Kilátó Galéria. A Galéria kortárs külföldi, és fiatal hazai művészek műveiből tartott kiállításokat, valamint 2008 óta a Margit-sziget történetét bemutató állandó kiállítással is várja a látogatókat.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?