Temesvár – a Liget úti Bega híd

Erdély - Partium

A Bega-csatorna hajózhatóvá tétele és a temesvári vízi erőmű, a Turbina megvalósítása kapcsán a bega-parti metropolis három új, világhírű vasbeton híddal gyarapodott. Ekkor építették meg a Malom-téri, a Széna-téri és a Liget-úti új hidat. Az előbbi kettőt sajnos már csak képeken csodálhatjuk meg, lebontották őket.

A Liget-úti híd, mely építésének éveiben a világ legnagyobb vasbeton gerendahídja volt, szerencsésen megúszta a lebontást és 2007-ben szépen felújították.

Tervezője a Rékáson született nagy hírű hidászprofesszor, Mihailich Győző volt. Művészi köntösét Körössy Albert műépítész álmodta meg.

A Liget-úti híd (Trianon után Decebal-ra keresztelték át) 2008-ban ünnepelte 100. születésnapját. Az ünnepet beárnyékolta kissé a tény, hogy a híd mellvédjén látható 1908-as évszám fölött kivésték az ÉPÜLT szót.

Temesvár tanácsa az 1907. június 18-án elkészített harmincöt oldalas Temesvár szab. kir. város területén építendő hidakra beérkezett ajánlatok véleményes ismertetése szerint a Ligeti-úti híd megvalósításával Melocco Péter cégét bízta meg.

A Melocco Péter cége által benyújtott tervet a Liget-úti hídra vonatkozólag dr. Mihailich Győző készítette el. Erről a tervről a városi mérnökség azt írta, hogy
„ez merész ívhajtású ugyan, de teljesen indokolt megoldás, melyről azt hisszük, hogy a legtöbb szakférfiú helyeslésével fogunk találkozni – ha az összes beérkezett íves megoldás között műszaki szempontból legjobbnak minősítünk.”
Az idő bebizonyította, igazuk volt, jól választottak. A megvalósult Liget-úti híd révén Temesvár bekerült a hídépítés történelemkönyvébe. – írja Jancsó Árpád. A próbaterhelést 1909. május 11-13. között tartották, kockakővel terhelve a hidat. Az akkor átadott létesítmény ma is teljesíti feladatát. Az egyre nehezebb gépjárművek mellett villamos vonalak mind nagyobb kocsijai sikongnak át rajta naponta, próbára téve teherbírását.

Forrás: magyarvagyok.com

Vélemény, hozzászólás?