Kismiholjác – Majláth kastély

Horvátország, Szlovénia

A drávaszabolcsi határátkelőtől 6 km-re van Donji Miholjac, Horvátország északi részén és itt található az egyik Mailáth kastély.

1818-ban a Prandau család egy épületet terveztetett, amit Stari Dvorac-ként (magy. Régi Kastély) ismerünk. Késői barokk stílusban készült és az első olyan épület, melyet cseréptető borít. Két szalon, 14 szoba, néhány konyha és tároló található a kastélyban. 1872-ben a parkban üvegházat is építettek.

1903-ban kezdődik az új kastély megépítése, I. Ferenc József osztrák császár miholjáci látogatása után

A miholjáci terület tulajdonosa, gróf Mailáth György országbíró, angol Tudor stílusban építteti meg a kastélyt, melyet számos torony, tetőtéri ablak, tágas terasz és erkély díszít.

Az épületben 50 terem van, és kb. 3500 m2 hasznos felszín. A kastély falait vadászati trófeák díszítették, melyeket a gróf Ázsiából és Afrikából hozott.

A földszinten volt a nappali, itt volt még a téli és nyári étkező, zeneszoba, táncterem, a könyvtár valamint két kastélyi iroda. Minden terem tölgyfa burkolatú volt. A tetőtérben voltak a személyzeti szobák. A kastély saját áramforrással, vízvezetékrendszerrel valamint központi fűtéssel rendelkezett. A központi fűtésen kívül még cserépkályhával és kandallóval is fűtöttek. A házi kápolna Róth Miksa üvegfestészeti munkája.

Ma a kastély a Donji Miholjaci Városi Önkormányzat székhelye.

A park és a kastély egy komplexumot képez, melynek egy részét francia stílusban alakítottak ki, amit a virágalakok és a nyírt sövény jellemeznek, míg a park nagyobbik része klasszikus angol stílusú.

A park 10 ha területű, védett a sokféle ritka növényfaj miatt, mint például: tulipanovac, fehér és rózsaszín magnólia, tiszafa és a Titra ozimica. A parkban 1872-ben épített üvegház romjai láthatók, ahol régen trópusi növények voltak. Három épület volt a parkban, továbbá pavilon, tekepálya, valamint szobrok és négy szökőkút (ez mind a múlt).

A kastély maga csak kívülről tekinthető meg, a park szabadon látogatható, annál is inkább, mert kerítésnek már csak nyomai (kapu oszlop) láthatók. Az épület kívülről kicsit lepusztult állapotban van, de a park hatalmas ősfáival, viszonylag rendezett képet mutat, az aljnövényzetet kitisztították. Nagy melegben hűs séta tehető a fák árnyékában.

Az 1991-es népszámlálás szerint, az akkor Donji Miholjacnak, mint nagyközségnek, 20.365 fő lakossága volt, ezeknek 90%-a horvát polgár.

Mivel a kastély ma a hivatalos városi Önkormányzat székhelye, nem turista attrakció, látogatókat nem fogadnak bent a kastélyban.

Forrás: magyarkronika.com

Vélemény, hozzászólás?