Jád völgye, Fátyol vízesés

Erdély - Partium

A völgyhöz a Királyhágó utáni, ugyancsak Királyhágó nevű községnél kell letérni Biharfüred felé. Az első település Csarnóháza. A következő falu Jádremete, ahol egy vízkitörést láthatunk. Továbbhaladva a 9 km hosszú Lesi-tó következik, festői környezetben.

A Jadolina és Lája (Fátyol)-esések közvetlenül a Biharfüredről Királyhágó felé vezető kövezett út (Jád völgye) mentén helyezkednek el.

A Jád vize a Csodaforrásból való eredése után kanyargós úton, mészkősziklákkal övezett változatos terepen igyekszik a Sebes-Kőrösbe.

A Bihar hegységben, Biharfüredtől pár kilométerre Észak felé található. Nem a legnagyobb, nem a leg bővizűbb, de az egyik legvonzóbb vízesés a Biharban.

A szűk hegyi út mellett – amely majdnem járhatatlan normál gépkocsival – a látványos Fátyol vízesés 3 lépcsőben, kb. 15 méter magasságból zuhan alá és kápráztatja el az Őt felkereső turistát!

A bátrabb vállalkozó szellemű bakancsosok fel is kapaszkodhatnak a vízesés felső részéhez. Ahonnan még szebb látványosabb a természet e különleges csodája.

A fátyol hatás – fényképezőgép segítségével – inkább hosszú exponálás segítségével tapasztalható meg, javaslom érdemes kipróbálni – lásd a képeket.

Forrás: hatizsakkal.blogspot.com, Bagyinszki Zoltán

Forrás: hatizsakkal.blogspot.com, Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?