Budapest – Törley Mauzóleum Budafokon

Budapest

A budafoki dombok tetején, a Dunával szemben található Magyarország egyik legnagyobb családi sírboltja, a Törley Mauzóleum. A főútról a templomnál fölkanyarodva meredek emelkedőn gépkocsival is megközelíthető a szecessziós kupolás építmény. Közben elhaladunk a Sacelláry kastély és a kis kastély mellett is.
A világhírű pezsgőgyáros család igényes, impozáns nyughelyet készíttetett magának. Épült 1907-9 között
A kilátás is gyönyörű, sajnos a szűk utca miatt nem könnyű a fotográfus dolga , bejutni az építménybe pedig komoly szervezést igényel – ez most nem sikerült!
Ray Dezső Vilmos tervei szerint görögkeleti mauzóleum stílus elemeket felhasználva, a századforduló divatja szerint szecessziós stílusban épült , a magas torony már messziről mutatja az irányt.
Az üvegkupolát a neves üvegművész Róth Miksa készítette a domborműveket Damkó József.
A kerítés része az összképnek, látványos formavilág és igényes kovácsoltvas munka jellemzi.
Sajnos az épület belül szomorú elhanyagolt képet mutat, az elmúlt évtizedek rombolása, kirablása érthetetlen… itt semmi nem volt szent – ez a kor még a teljesítményt sem tisztelte nemhogy a családi nyughelyeket.

Megtekintése szép, tartalmas program a művészetkedvelő közönség számára, ajánlom tisztelettel – ha megcsodáltuk a műemléket igyunk meg egy pohár pezsgőt a Törley család emlékére, leszármazottaik egészségére.:

Bagyinszki Zoltán fotográfus Gyuláról

br /

Vélemény, hozzászólás?