Gyula – Magyar Királyi Állami Elemi és Polgári Leányiskola

Gyula városa

Az egykori állami elemi iskola 1906 szeptemberében nyílt meg. Ekkor még a Korona vendéglő helységeiben és részben a volt polgári fiúiskolában folyt a tanítás. 1910-ben Schneider János és Mátyás gyulai építőmesterek kezdték el lebontani a Koronát – Pfaff Ferenc tervei alapján, szerződésük szerint 129.845 koronáért felvállalták a leányiskola és a hozzá tartozó tornacsarnok felépítését. A Kormány 70.000 korona állami segélyt és ugyanannyi kölcsönt nyújtott. 1911 őszére épült fel az új oktatási intézmény, ahová 1912. január 4-én már az állami elemi iskola is beköltözhetett.

Ez lett az Állami Polgári Leányiskola. A kétszintes szecesszió stílusú épület azóta is Gyula város egyik legszebb középülete. Az ívelt főhomlokzat díszítése (népművészeti elemek), a klinker tégla felhasználása impozáns és egyedülálló. Az épület udvara mögött hasonló stílusban kisebb méretben szintén kétszintes iskolaépület található.

Sajnos a 100 évvel ezelőtt felépült iskolaépületben az iskolai képzést a városi Önkormányzat krónikusan csökkenő gyerekhiány miatt kénytelen volt megszüntetni (2008.)

Az épület jelenleg üresen áll, hasznosításának megoldása a közeljövő sürgető feladata.

Forrás: Scherer Ferenc: Gyula város története

Vélemény, hozzászólás?