Erdélyi Várak, Várkastélyok, Vártemplomok –

Könyvek

ÁPRILISI KÖNYVAJÁNLÓ
(Bagyinszki Zoltán és Csorba Csaba – Tóth Kiadó)

Tisztelt Várbarát, Kedves Olvasó!

Nekem a legvonzóbb történelmi műemlékeket, turisztikai látványosságokat, klasszikus fotótémákat a várak, várkastélyok, erődítmények, vártemplomok jelentik: Vajdahunyad, Gelence, Prázsmár, Segesvár, Déva, Arad, Torda, Nagyenyed, Nagykároly igazi nagyágyúk Erdélyben. A sok építőművészeti, hadtörténeti helyszínből több mint 70 látható e frissen elkészülő könyv lapjain. Világörökségeink, ismert és ismeretlen épület-csodáink Erdély területéről. Gyönyörű grafikákkal kiegészítve!
Öröm, kihívás, megtiszteltetés volt a képanyag elkészítésének lehetősége a Tóth Kiadó megbízása alapján. Amikor a szerződés aláírásával komolyan megpecsételtük együttműködési szándékainkat – elkezdődött a kutatómunka, a szervezés, a tervezés, majd előkerült a térkép. Először arra gondoltam, ez túl nagy feladat, amelyhez szerények az anyagi források, továbbá az elkészítéshez túl rövid lesz a három év.

Ekkor történt valami: a sors sietett segítségemre. Egy gyulai irodalmi esten hallottam varázslatos előadásban Wass Albert: Üzenet haza c. költeményét. Ott ismét megéreztem, ez az én feladatom, talán az én küldetésem. …megcsinálom!

Az Erdélyből származó kiváló író versei CD-hanganyagban ezentúl ott lapultak az autóm kesztyűtartójában, minden úton kötelezően meghallgattam azokat. Ezek a gondolatok sokszor átlendítettek a fáradtságon, a nehézségeken. Elhagyhatatlan útitársaim mellett mindig velem voltak: az akarat, a szerencse és a Teremtő. Jelenlétüket mindig éreztem, támogató erejüket ezúton is hálásan köszönöm!

Négy kötet Erdélyországról: templomok (2010-ben már megjelent), várak, városok, tájak-természet.

A XXI. század első évtizedében talán 100 alkalommal is voltam a történelmi Magyarország Keleti szegletében. Megtettem több mint 10 000 kilométert, bejártam Erdély valamennyi egykori vármegyéjét, sőt itt-ott többször is megfordultam. A most megjelenő album a debreceni Tóth Kiadó gondozásában az ott épült várakat mutatja be, gazdagon a teljesség igénye nélkül.

Nagy kaland volt, profi szervezéssel, nem kis fáradtsággal, és nem titkolom, némi bátorsággal?! Hisz a dombokra, sziklákra, a várakba, a templomvárakba, a tornyokba, a bástyákra fel is kellett mászni, be is kellett bújni. Az 5-600 éves, elhagyatott romok, romos várak, meredek sziklák bizony olykor életveszélyesek voltak. Ott közel sincs olyan biztonság mint a hazai terepeken!!!!

Állandó harc volt az időjárással és a hátralévő idővel, hiszen a fotósnak oda kellett érni, megtalálni, feljutni, bejutni – de még süssön mögöttem a nap is. Felmenni a szemben lévő dombra, netán a toronyba, jó nézőpontot találni, a lényeget belesűríteni. Esőben, ködben, hóban, fagyban és napsütésben egyaránt. Jó pár gumit és cipőt elnyűttem az erdélyi utakon.

Természetesen megvolt a kárpótlás: gyönyörű panorámák, történelmi atmoszféra, „a megismerés, a siker érzése”, az elkészült felvételek, hírvivő kiállítások, egy impozáns könyvsorozat, amelynek most a 2. részét is – hamarosan megvásárolhatja a kedves érdeklődő.
Számomra ma már kellemes emlék, sikeres utazások halmaza a történelmi Transylvánia. A feladatot megoldottam, a több 10.000 felvétel elkészült, megúsztam baleset nélkül. Az utolsó, embert próbáló téli túra alkalmával, 2009. decemberében K. Pali barátom Székelyföldön, az Egyes-kő alatt (fáradtan, fél méteres hóban, mínusz 5 C°-os hidegben) klarinéton eljátszotta nekem a Székely Himnuszt. Lélekemelő, nagyszerű érezés, elégtétel volt.

Végül hálás köszönetet mondok feleségemnek, Erzsébetnek, és fiamnak, Zoltánnak a segítségért, többéves türelmükért. A könyvet, szeretettel, Nekik ajánlom.

Önöknek pedig a mellékelt 60 fotót kedvcsinálónak, kérem figyeljék a médiát, hamarosan elkészül a több mint 200 oldalas album Csorba Csaba remek ismertető szövegével.

Aki még nem tette, javaslom fedezze fel Erdélyt, keressék a misztikum ködébe vesző romos és a napjainkra megújuló egykori műemlékeinket, várainkat! Higgyék el, érdemes. Ezt segítendő ajánlom mindenkinek a Tóth Kiadó legújabb albumát az Erdélyi várakról

Érdeklődni lehet: Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft. 4034 Debrecen, Huszár Gál u. 31-33., tel.: 06-52-472-067, email: nagyker@tkk.hu

Bagyinszki Zoltán
fotográfus

Vélemény, hozzászólás?