Könyv: Hazai-vidéki-szecessziós építészetünk – válogatás

Könyvek

KÖNYVTERV!!! Útikönyv a magyar szecessziós építészetről

Egy különleges, érdekes és hiányt pótló könyv elkészítésére vállalkozik Bede Béla és Bagyinszki Zoltán. Céljuk: a hazai szecessziós építészet bemutatása, népszerűsítése. A pozitív ország kép erősítése, tudatosítása a művészet segítségével.A két szerző már bizonyított. Bede Béla két kiváló, többszöri kiadást megért útikönyvvel jelentkezett: Brazília és Katalónia ( Panoráma sorozat ) címmel.
Bagyinszki Zoltán fotográfus több mint húsz könyv szerzője, társszerzője. A Magyar építészet I-VI. sorozat (Kossuth Kk.), továbbá a Magyar várak és kastélyok (Mikes,Tóth Kk.) több megjelent albuma is neki köszönhető.

Az európai történelem és a háborúk következtében kevés olyan stílus van jelen a történelmi Magyarország területén, amely versenyképes az európai országok hasonló művészeti témakörével és egyben nemzeti stílus is, az ún. „magyaros szecesszió”. A boldog békeidők alkotásai behálózzák az egész egykori magyar területeket. Csodálatos paloták, villák, város- és megyeházák, iskolák, bankok, fürdők, szállodák, múzeumok, színházak gazdagították építészeti örökségünket – lásd a képes mellékletünkben. 150 fotó
Budapest sem mondhat magáénak kevesebb építészeti produkciót, mint Bécs, Barcelona, Brüsszel, München vagy éppen Glasgow.

E tematikus útikönyv elkészítését valójában a nemzetközi érdeklődés és az Európai Uniós tagságunk motiválta. A tervek szerint a kiadvány a 2012. évi Budapesti Könyvfesztivál idején, egy igényes kiállítás keretében jelenne meg, munkacíme:
A MAGYAR SZECESSZIÓS ÉPÍTÉSZET 225 REMEKE

Paraméterei:
• a kiadó kiválasztása folyamatban van.
• 225 épület: benne külön kiemelve a TOP 75 objektum, a legnagyobb építészek / legimpozánsabb épületek bemutatása – min. 5000 példányban.
• 300-310 oldalon, A/5-méretben, rövid és tartalmas építészeti, történelmi információkkal, színes fotókkal – kb. 300 kép – a turistákat segítő információkkal: nyitva tartás, utca, házszám, GPS- koordinációk, stb.
• először magyar nyelven jelenne meg, de tervezik az angol vagy német nyelvű kiadást is. A piacképes ár kialakítását pályázatok, támogatók biztosíthatják.
• a készítendő könyv felkért szakmai lektora Gerle János, a téma jeles szakírója.

A szerzők szerint a Hungarikumot, a nemzeti stílust bemutató könyv értékes ajándékként is megjelenhet a piacon, sőt kormányzati, EU-s ajándékként is forgalomba kerülhet belföldön és külföldön egyaránt.

Bede Béla és Bagyinszki Zoltán, 2011. március 30.

Vélemény, hozzászólás?