Texas Fort Worth – (USA)

A nagyvilágról

2003. Cowboy emlékek

A fülszövegben írja a texasi útját követően a szerző fotográfus:
Bagyinszki Zoltán

Texasban minden nagyobb. Ez az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb állama – óriási távolságokkal. Austinban épült a legnagyobb Capitólium. ( parlamenti épület )
Fort Worthben lehet megtekinteni a „Cowboy fővárost.”
Texas – e szó hallatán, sokat sejtető, mással nem azonosítható, ellentmondásos vadnyugati ország képe jut az eszünkbe.
Texas – magában hordozza a coltok hangját, a puskapor illatát, a múlt század küzdelmeit. Sokszor a hollywoodi filmek is ezt üzenik az öreg kontinens, benne hazánk közönsége felé.
Texas – egy nyüzsgő, valóban színes világ, a kontrasztok csak rá vonatkozó jellegzetességeivel. Amit látni, tapasztalni kell.
Texas – egy kicsit magyar vonatkozású is. Hiszen itt is található egy Buda nevezetű kisváros. Budapest testvérvárosa pedig maga Fort Worth. Rengeteg egykori magyar kivándorló új hazája. Dallasban cisztercita apátság épült Bélapátfalvi mintára, (magyar papokkal) A Fehér Elefánt Saloon polcain ott a magyar Herendi porcelán.
Texas látnivalóit kereste a magyar fotós kamerája: Az állam kultúráját, városait, természeti környezetét, az embereket. A hétköznapokat is felvillantva élményekben gazdag utazásra invitálja olvasóit Amerikába.
Texas, a modern vadnyugat című könyv érdekes olvasmány- szép fotókkal amely az ön könyvespolcáról sem hiányozhat

A hazatérést követően rövid idő alatt született meg a könyv, ezt mindenkinek köszönöm aki segítségemre volt.
Nagy kaland , nagy élmény, rengeteg felvétel- érdekes történetek. Sajnos ennek az utazásnak már 9 éve…

Fort Worth Texas állam 5. legnagyobb városa, és a teljes Amerikai Egyesült Államok 17. legnagyobbja. Az állam északi részén helyezkedik el, területe több mint 780 km2, mely Tarrant és Denton megyékbe egyaránt beletartozik. A város népessége 2007-ben elérte a 681 818 főt, azonban mára már a 702 850 személyt is meghaladja. Fort Worth a Dallas–Fort Worth–Arlington terület második legnagyobb kulturális és gazdasági centruma. A nagyvárost körülvevő vidékek számos üzleti lehetőséggel és egyéb látványosságokkal kecsegtetnek.

Fort Worth város eredetileg a hadsereg egyik előőrseként szolgált. Egy domb tetején helyezkedett el, kitűnő kilátást nyújtva a Trinity folyóra. A város még ma is őrzi nyugati örökségét, a hagyományos építészetet és tervezést.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?