Róma – Pantheon (Olaszország)

A nagyvilágról

A római Pantheon egy ókori templomépület Rómában, görög eredetű római elnevezése szerint az összes isten temploma.

A császárkori római Circus Flaminius regio, azaz városrész területén áll. Nevét vagy a benne felállított sok istenképtől, vagy inkább az égboltozathoz hasonló alakjáért kapta.

A homlokzatán ma is olvasható felirat szerint Marcus Vipsanius Agrippa, Augustus császár veje építtette i. e. 27-ben, ám a jelenlegi épület teljes pompájában csak Hadrianus császár idejében, 125 körül épült fel, s az Agrippa-féle épületnek feltehetően csak jelentéktelen részeit használták fel benne. Szintén egy felirat utal a templom 3. századi restaurálására. A belső díszítés némi átalakításától és fémdíszeinek eltávolításától eltekintve eredeti formájában fennmaradt épület a római építészet egyik legcsodálatosabb emléke.

Az épület ma is álló alakjában nem az Agrippa-féle, hanem Hadrianus korából származik, noha az északi oldala előtt levő oszlopcsarnok felirata Agrippa nevét mutatja. Phocas császár az épületet 609-ben IV. Bonifác pápának ajándékozta, ki Sancta Maria ad Martyres néven keresztény templommá szentelte; a középkor óta Sancta Maria Rotundának nevezik.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?