Budapest – Új Városháza – öntöttvas oszlopos lépcsőház

Budapest

1870 és 1875 között Steindl Imre tervei alapján az akkori Lipót (ma Váci) utcában megépült egy új városháza. Háromemeletes, belsőudvaros, eklektikus középület.

Díszes, a Ganz- gyárban készített öntöttvas szerkezetű lépcsőházról láthatók képek.

Budapest, Építészeti részletek c. könyvből ( 1999 ) idézve

“Váci utca 62.-64. szám Új Városháza Budapesten, a művészi vasszerkezet kivitelezője a Oetl gyár 1870-1875.
Az építészeti formák megjelentek az öntvény elemeken is. Steindl Imre tervei alapján épült a historizáló stílusú volt Új Városháza.

Gótizáló ötkarú,gazdag térhatású lépcsőházának kőfokait antik formára öntött vasoszlopok és csúcsíves vastartók (arkatúrák) támasztják alá.
Az öntöttvas arkatúrákba illesztett öntöttvas elemek a XVI.- XVII. századi német reneszánsz mintákat követik., melyek jellegzetes szép példája a körívbe foglalt kovácsoltvas orsóvirág.

A kovácsoltvasból készült hajlékonyabb formákat gyakran öntöttvas korlátoszlopok közé helyezték. A vasöntödék egy részében, legalábbis a
budapestiekben műlakatosrészleg is működött. a Schlik- féle gyárban például többek között Pick Ede, a művészi kovácsolás egyik jeles mestere is dolgozott.”

Budapesten sok a századforduló előtt készült kovácsoltvas és öntöttvas épületrészlet látható, fotózható.
Ezeket valóban érdemes felkeresni – megcsodálni, ebben segíti Önt a jelzett exkluzív könyv, amelyet élmény megtekinteni, elolvasni… javaslom én is a fotográfus: Bagyinszki Zoltán.

Vélemény, hozzászólás?