Herkulesfürdő ma – 2010.

Erdély - Partium

Herkulesfürdő 100 évvel ezelőtt a világ egyik leghíresebb, legfelkapottabb és legszebb fürdővárosa volt , királyok -császárok találkozóhelye a nemzetközi és a magyar arisztokrácia, nagypolgárság pihenő és gyógyhelye a történelmi Magyarországon.

Ennek megfelelően épített környezettel, lenyűgöző – a tájba illő különleges épületekkel. Hihetetlen szép a V alakú szűk völgy beépítése.

A boldog békeidők stílusának megfelelően eklektikus és szecessziós stílusok keverednek az épületekre vonatkozóan (fürdőházak, szállodák, szanatóriumok, villaépületek, a kaszinó, a hidak ,éttermek és szórakozóhelyek az ékszerdoboz állomás teljesen kirí – idegen a mai szomorú, elhanyagolt , tönkretett román környezettől!!!! ) Érthetetlen a mai román kormány, a helyi turizmus hozzáállása…

Az elmúlt 15 évben most 4. alkalommal jártam itt remélve végre feléled az igényesség és elindul az üdülőtelep rehabilitációja, tévedtem, bocs… nagy fájdalom látni a pusztulást ,az egykori szépség, az esztétikum a magyar építőművészet agonizálását. Talán majd legközelebb!

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Herkulesfürdő (római neve Ad aquas Herculi sacras volt) város Erdélyben, Krassó-Szörény megyében.

Orsovától 17 km-re északra, a Cserna partján fekszik. Neve arra utal hogy a rómaiak hite szerint a hévizek Herkulestől függtek.

A Cserna folyó völgyében levő melegforrásokat már a rómaiak is ismerték. Herkulesnek templomot és oltárt emeltek itt, aki a melegforrások istene volt. Fürdőjét valószínűleg Traianus császár építtette, ásatásakor Herkules szobrok és fogadalmi táblák kerültek elő.

A rómaiak után fürdője a népvándorlás viharaiban feltehetően elpusztult és feledésbe merült, de a 19. században ismét kiépült. 1773 nyarán egy bécsi orvos elemezte a Herkulesfürdő vizét és megállapította, hogy csodálatos gyógyító ereje van. Ez időtől kezdve mind több beteg látogatott ide. Ekkor épültek elegáns barokk palotái, melyek mára nagyrészt lepusztultak.

A régi üdülőteleptől kissé távolabb az 1970-es években hatalmas modern házakból új fürdőtelep épült fel.

1910-ben 517 magyar, román és német lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Krassó-Szörény vármegye Orsovai járásához tartozott.

Herkulesfürdő gyógyvizei reuma, foglalkozási és női betegségek, emésztési zavarok, periférikus idegrendszeri, légző- és mozgásszervi megbetegedések gyógyítására alkalmasak.

A gyógyvizek ivókúra formájában is nagyon hatásosak, főleg a tápcsatorna és az emésztőszervek megbetegedése, valamint vese- és hólyagbántalmak esetében.

Fürdő és ivókúra esetén azonban ajánlatos minden esetben kikérni a szakorvos véleményét, mivel az itteni gyógyvizek ásványvtartalma nagyon tömény, csak egyetlen forrás vizében megengedett az orvosi vizsgálat nélküli fürdés.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?