Stockholm – Skanzen (Svédország)

A nagyvilágról

Az 1891-ben alapított Skanzen Stockholm első számú látnivalója. Mintegy 150 Svédország több részéről odaszállított házzal és gazdasági épülettel várja látogatóit. A létesítményben állatkert valamint “Mini Skanzen” is található és nyáron több koncertnek is otthont ad.

A szerző ottjártakor felkereste a világ első tudatosan létrehozott, egy helyben felépített szabadtéri néprajzi gyűjteményét (falumúzeumát). Az “élő” múzeumban rengeteg, főleg paraszti építmény található (parasztházak, malmok, egyházi épületek, gazdasági objektumok). Egy-egy helyszínen népművészeti viseletben éppen szorgoskodnak a lányok, asszonyok. Itt-ott háziállatok is bővítik a látnivalók sorát. Az épületek legtöbbje a szerszámokat, régi használati eszközöket és a régi skandináv kultúra tárgyait is bemutatta.

Érdekes volt látni az építési technikákat, az anyagok változatos felhasználásának lehetőségét. Zömmel fából készültek a kiállított népi építészeti alkotások.

Magyarországtól eltérően – a skanzen területéről egyedi látvány volt az öböl, ahol hatalmas óceánjáró hajók követték egymást.

Forrás: stockholm-svedorszag.com

Vélemény, hozzászólás?