Ybl Bicentenárium 2014.

Határon belül - 93.000 km2

A magyar művészet, az építészettörténetünk egyik legnagyobb alakját ünnepeljük hamarosan.
Pályájának sikerét rendkívül igényes, nagyszámú alkotások- kiemelkedő épületek sora bizonyítja. CSAK KASTÉLYOK ÉS PALOTÁK TÉMAKÖRBEN TÖBB MINT 30 OPBJEKTUM FŰZŐDIK A NEVÉHEZ…

Ezzel a kastélyos válogatással szeretnék előre is tisztelegni a nagy építész Ybl Miklós munkássága előtt, születésének közelgő 200 éves évfordulója alakalmából. Közben készül már a következő válogatás, ill. fotózom a további kiemelkedő alkotásait is (Operaház, Bazilika, Vámház, Várkert bazár stb.). Ezt is szeretném még a nyár folyamán elkészíteni – hogy minél teljesebb képsorozattal mutathassam be Önöknek Ybl Miklós tevékenységét, alkotói pályáját.

Ybl kastélyok paloták a történelmi Magyarország területén :
Budai vár
Budapest Károlyi palota
Szabadkígyós Wenckheim kastély
Ikervár Batthyány kastély
Parádsasvár Károlyi kastély
Fehérvárcsurgó Károlyi kastély
Nagymágocs Károlyi kastély
Nagykároly Károlyi kastély
Fót Károlyi kastély
Mácsa Károlyi kastély
Hőgyész Apponyi kastély
Doboz Wenckheim kastély
Kétegyháza Almásy kastély
Bélmegyer – Fáspuszta Wenckheim kastély
Gerla Wenckheim kastély
Kiscsákói Geist kastély
Várkert Bazár – (Az 1875-1883 közt Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt.)

További Ybl kastélyok – későbbi fotósfeladatok: Tótmegyer, Stomfa, Fegyvernek, Tura, Zsombolya, Csitár, Lengyeltóti, Fűzérradvány, Szilvásvárad, Parádfürdő.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Ybl Miklós (Székesfehérvár, 1814. április 6. – Budapest, 1891. január 22.) magyar építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője.

Az Ybl Miklós-díjat 1953-ban alapította a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa (1069/1953. (XI. 6.) határozat), mely az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb szakmai kitüntetés. 1964-ig évente hat I. és hat II. fokozatú díjat adományoztak, 1964-1977 között harmadik fokozatú díj adományozására is volt lehetőség, majd 1978-tól évi tízre csökkent a díjban részesíthetők száma.

Vélemény, hozzászólás?