Varasd – Draskovics kastély

Horvátország, Szlovénia

Ne rohanj mindig csak a tengerpart felé, állj meg vándor egy pillanatara- érdemes ezt megtekinteni…
A kevésbé ismert Szlavóniai területen épült impozáns Várkastély szabálytalan alaprajzú belső udvaros erődítmény , de inkább lakópalota.

A magas földsánccal védett remek állapotú , szép hófehér – piros tetős múzeum feltétlen látogatásra érdemes. Az udvarról érdekes részletek, ablaksorok, folyosók, loggiák, kapuk , lépcsőfeljárók fokozzák a látványt.

Minden szintről másik különleges esztétikum tárul a szemünk elé. Nagyon változatos az építmény. Szerintem a történelmi Magyarország egyik legvonzóbb főúri lakja található Varasd városában.

A berendezett termek, szobák is meglepetéssel szolgálnak, egy korábbi élet használati tárgyai jelenítik meg a múlt hétköznapi világát.

Bagyinszki Zoltán

Varasd város Horvátországban, az azonos nevű megye székhelye. Zágrábtól 81 km-re északra a Dráva partján fekszik. Neve a magyar város főnévből származik -d helynévképzővel.

A Főtéren található a Draskovics grófok palotája, mely a 18. században épült egy korábbi 16. századi palota helyén.

1181-ben említik először egy a közeli Varasdfürdőről szóló oklevélben, ekkor már ispánsági székhely. 1209-ben II. András a vár körül kialakult települést szabad királyi várossá nyilvánította. A király udvarnokai lakták a várost, akik ekkor építették fel templomát és monostorát.

Ostrománál esett el 1527. szeptember 27-én Frangepán Kristóf. A 16. század végén Varasd az Erdődyek birtoka lett és 1925-ig az is maradt.

A jezsuiták érkezésével a város kulturális élete jelentősen fellendült, ekkor épült a jezsuita gimnázium, templomok, kolostorok épültek.

A jól védhető erősség lett a veszélyeztetett Zágráb helyett Horvátország fővárosa, mely szerepét 1776-ig megtartotta, amikor tűzvész pusztította el. A falakat 1809-ben bontották le, a vár azonban ma is áll. A 19. században a város teljesen újjáépült és terjeszkedett, virágzott az ipar, a kereskedelem, selyemgyár, téglagyár épült. Ekkor alapították a színházat és a tűzoltó egyesületet.

Forrás: wikipédia, kastelyok-utazas.hu

Vélemény, hozzászólás?