Bihar-hegység – Szamos bazár

Erdély - Partium

A Szamos-bazár egy körút, a Pádis-karsztvidék egy kicsiny része, mely egy káprázatos karsztvidék Erdélyben, az Erdélyi-Szigethegységben és azon belül is a Bihar-hegységben, a Meleg-Szamos forrásvidéke.

Szamos-bazár a Meleg-Szamos forrásánál található sziklafalak, sziklatornyok, vízesések, barlangok látványos együttese.

A Szamos-bazár körútja a Pádis-fennsík legészakibb részén, a Meleg-Szamos medencéjében járható be. A Meleg-Szamos forrásvidéke egyike a Pádis-fennsík leglátványosabb részeinek. Az egymás után következő sok szép karsztjelenség ihlette a “bazár” elnevezést.

Két jelentős látványosságot foglal magába:
az Aragyásza barlangot, illetve a
Szamos kőközt.

A barlang előrehaladott fejlettségi állapotban található, és remekül szemlélteti, hogyan alakulhat át egy barlangrendszer hatalmas kanyonná.

A barlang bejárata 15 m magas és 7 m széles, ovális alakú, ez a hatalmas száj nyeli el a Radesei patakot. A barlang egyetlen hatalmas járatból áll, alagútszerű képződmény, hossza 212 m, több hatalmas terem láncolata alkotja, melyekből kémények sokasága tör a felszín felé. A kémények közül már legalább 5 ablakokban tárult ki, a napsugarak ezeken behatolva biztosítják a barlang természetes megvilágítását. A vízfolyás mentén az alagút egy 50 m-es nagyon szűk kanyonban folytatódik. A barlang jól kiépített: falétrák és hidak könnyítik meg a látogatását. A kanyontól a barlang kikerülésével újra a bejárat kapujához juthatunk.

Az Aragyásza-barlang és –kanyon kijáratánál az Aragyásza-tisztásra juthatunk, ez egy növényekkel gazdagon benőtt sziklákkal és hatalmas lucfenyőkkel díszített meredek lejtőkkel övezett terület, ahol gazdagon nő az áfonya is.

Itt az Aragyásza-patak a Feredeu-patakkal folyik össze, tulajdonképpen itt jön létre a Meleg-Szamos. Innen kezdődik a Meleg-Szamos szorosa, ez a rész a folyó legfestőibb és legvadabb szakasza: a 100 m-es sziklafalak megadván magukat a születő folyó energiáinak sorsukba beletörődve omlanak a Meleg-Szamos által kijelölt szűk folyóvölgybe.

Számos kilátó könnyíti meg, hogy betekintsünk a Szamos titkaiba, de bejárható innen a Moloh-kanyon, a Száraz-barlang, a Honu-barlang, a Tunelul Mic-barlang, megcsodálható a Cuciulata 110 m-es mészkőépítménye, melyen túl az Égett-kő, a Visszhangos-kő, a Tolvajkő jól felismerhető kiemelkedéseivel a Vlegyászáig húzódó hegygerinc húzódik.

Forrás: bihariturak.hu

Vélemény, hozzászólás?