Villány – Bormúzeum és a Teleki szobor

Határon belül - 93.000 km2

A Villányi Bormúzeum egész évben nyitott ajtóval várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a Villány- Siklósi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb eszközeit. Mindemellett borkóstoláson vehetnék részt ill. borvásárlásra is lehetőség is lehetőség nyílik.

Az épület valaha a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond présháza volt. Az előtérben írásos és tárgyi emlékek bizonyítják, hogy a térség más az ősidők óta lakott terület volt. A dokumentációs fotóanyag mutatja be a az egykori szőlőtermesztés és borászat folyamatát. A bejárattal szemben római kori leleteket mutat be a múzeum, melyek a kutatások és a házépítések során kerültek elő. Fotók láthatók a pincesorról valamint régi présházakról, metszőkések, metszőollók találhatók az üveg alatti tárolókban.

Érdemes megtekinteni Villány pecsétjének kinagyított fényképét. A címeren két férfi tart egy hatalmas szőlőfürtöt egy rúdon. Az egykori borospincébe meredek lépcső vezet le. A baloldali tárolóban szőlőművelő eszközök, kádáreszközök, csingyalu és dongagyalú látható. Jobbra XIX. Századi szőlőprések, szüretelőeszközök állnak. Ezzel szemközt fejőgép, dugázógép, kádak, hordósarok, must és borfokolók sorakoznak.

A pincének egy külön lezárt részén kb. 40.000 palack múzeumi bórt őriznek. Múzeumi bornak a legalább 5 éve különlegesen érlelt bort nevezik, amelynek élvezeti értéke meghaladja a kereskedelmi borét. Kiemelkedő zamattal és illattal, fajtára jellemző egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik.

A múzeum a Custodes Vinorium de Villány Borrend “borrendé” avatási szertartás helyszínéül szolgál. A szertartás néhány jelentősebb mozzanatát a helyszínen fotók mutatják be.

Forrás: villany.utisugo.hu

Vélemény, hozzászólás?