Erdélyi középkori templomok

Erdély - Partium

A középkori európai keresztény kultúra két központú volt. Róma és Bizánc kulturális arculata már korán eltérő vonásokat öltött, s az 1054-ben bekövetkezett formális egyházszakadás ezt véglegesítette és el is mélyítette.

Magyarországon azonban kezdettől fogva együtt élt a latin és a görög rítusú kereszténység, s ha az előbbi, uralkodó pozícióban lévén, néha erőszakos térítéssel próbálkozott is, az utóbbi nemcsak fennmaradt, hanem északkelet és délkelet felől folyó állandó bevándorlással gyarapodott is, a telepítés érdekei pedig kénytelen-kelletlen gyakorlati türelmet diktáltak vele szemben.

A Tóth Kiadó megbízásából lehetőségem volt bejárni a hatalmas terület legeldugottabb tájait a pici, ismeretlen falusi templomoktól az emblematikus katedrálisokig bezárólag.

Fantasztikusan gazdag és változatos világot ismertem meg a szakrális építészet területén. Külön csemege volt a csak itt található, nem egy Világörökségi címmel bíró vártemplomok, templom erődök világa. Öröm volt látni, tapasztalnia az egykori Magyar műemlékek is lassacskán a megújulás útjára lépnek, léptek.

A vártemplomokkal együtt több mint 100 templomot fotóztam az elmúlt másfél évben, ebből válogattam az alábbi néhány felvételt az Önök számára mintegy étvágygerjesztés gyanánt a készülő Erdélyi templomok c. könyvhöz.

Az épületek többsége a román a gótika és a reneszánsz kort idézik és szinte valamennyi erdélyi vallást leképezik. Az egyházi épületek tornyainak szép részleteit, változatosságát bizonyítják a bemutatott fotók is – jó szórakozást , netán jó utat kívánok felfedezésükhöz. MEGÉRI A FÁRADTSÁGOT!

Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?