Szobrok a bor tiszteletére

Határon belül - 93.000 km2

Borvidékek- szobrok- emlékművek

Ritkaság, ezért talán érdemes bemutatni- megtekinteni azon köztéri alkotásokat a melyeket a finom borok, az illatos szőlő és talán a mámor ihletett.

Immár bejárva a 22 magyar borvidék szőlőhegyeit, településeit, pincesorait, azok több mint 150 települését (ez még természetesen messze nem a teljesség igénye…) válogattam egy pár képet a borhoz, a szőlőhöz kapcsolódó formagazdag köztéri alkotásokból, korpuszokból, emlékművekből, domborművekből, fafaragásokból.
Anyagukat tekintve is nagy a változatosság.: bronz, márvány, kő, fém, fa, kerámia, kvalitásuk- történelmi értékük szintén sokszínű, a profi művésztől a falubeli fafaragóig bezárólag sokan kaptak késztetést, felkérést egy egy szőlőbeli alkotás elkészítésére.

Megtalálható itt 250 évre visszamenőleg: Bacchus, Szent Orbán, Szent Flórián, egy egy Korpusz , szőlővel díszített kereszt, vagy csak a borozó parasztember, impozáns emlékmű, azonban a legtöbb közöttük a szőlőben, pincesoron elhelyezett faragott kisebb, nagyobb méretben látható ( esztétikus avagy csúnya-igénytelen) közelmúltbeli Szent Orbán.

Feltétlen kiemelendő egy régi értékes alkotás, amely Kesztölc határában felállított nagyméretű védett Szent Orbán szobor. Az emlékmű a szőlő-hegy aljában egy diófa oltalmában található és közúton is megközelíthető.

Stílusukat tekintve, ez is egy változatos világ: a modern térplasztikától a naiv művészetet képviselő fafaragásig bezárólag . Talán a realisztikus jellegű művek száma a legnagyobb. A Tarcal központját díszítő kecses bronz Díszkút és a Pécsi Bacchus szoborcsoport- (Rétfalvi Zoltán szobrászművész alkotása 2003.) igazi kortárs művészeti csemege, a bort és a művészetet szerető polgárok számára mindenképpen.

Pécs környékén, a Mecsek- alján sok helyen láttam a Zsolnay gyárban készült , kézzel formált, festett majolika domborművet a helyi boros polgár igényességét is hirdetve.
A szekszárdi hatalmas szőlő kilátó fém szőlőszemei, indái levelei- búzakalásszal kiegészítve- érdekes lenyomata a szocializmus időszakának. Hirdette, hirdeti , hogy Szekszárd a szőlő és a bor városa.

A különleges mega-emlékmű, egy kapuszerűség aminek nincs összekötő felső része….ez a „ „Hegyalja Kapuja” amely Szerencs városában van a Világörökséget szimbolizálva- ez elsősorban a Tokaji bor , ill. a történelmi borvidék érdeme ( szerintem !!! ).
A hatalmas, egymással szemben álló 2 szimmetrikus kő és fa építmény 30m magasságú, a városba bevezető 37-es főút 2 oldalán már messziről látható.

Kirándulásaink, boros túráink közben érdemes megállni, megtekinteni a borhoz kapcsolódó művészetünk értékeit, köztéri szobrainkat,a témához kapcsolódó modern térplasztikákat.
Külön csemege a ma már tudatos- egyéni és művésztelepi megbízás, felkérés a borászatok mecenatúrája, lásd a Vyvyen Szőlőbirtok szabadtéri kiállítását a Kisharsány feletti dombokon. Hordókból , hordódeszkákból, hordókkal készült kreatív műalkotásokat érdemes külön is felkeresni – ez viszont már egy másik történet, de a képsorozat a hordók kapcsán itt a honlapon bővebben megtekinthető.

Válogatás I. rész, fotó- szöveg: Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?