Nádasdladány – Nádasdy kastély I.

Határon belül - 93.000 km2

A hazai romantikus kastélyépítészet gyöngyszeme (1873-1876) ez a rezidencia-az angol gót. kastélyok stílusához is köthető.
30 éven keresztül többször is jártam itt, leginkább fájó szívvel- nyilván beválogattam a 2000-ben készülő kastélykönyvembe is.
Linzbauer István tervei szerint készült – a kiváló építőmester Hübner Nándor volt akik idevarázsolták az épületet a hatalmas angolpark elejére.
A famunkák az orosházi asztaloskirályt Thék Endrét, a kov. vas értékek Jungfer Gyula nagyszerű művészetét dicsérik.
Két impozáns terem amit kiemelnék az épület szépségéből: az Ősök csarnoka a kandallócsodával és a galériás könyvtár szépséges berendezésével.
Személyes élmények is kapcsolnak ehhez a rezidenciához,a Nádasy Akadémiához. Nekem még volt szerencsém anno párizsi kiállításom kapcsán találkozni a nagyon tisztelt, Kanadából hazatért gr. Nádasdy Ferenc úrral. Neki sokat köszönhet a kultúra és a kastélyépítészet iránt rajongó közönség.
Az idei őszi fotósorozat már a rekonstruált látványos kastélyt rögzíthette, ezt szeretném most bemutatni Önöknek – gazdagon 2 részben.
Ekkor látogattam meg és és tisztelegve emlékeztem az elhunyt gr. Nádasdy Ferencre a kastélypark melletti kápolnában lévő úrnafülke előtt.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.