Berethalom – Evangélikus templomvár, világörökség

Erdély - Partium

Berethalom Világöröksége, Európa Nostra-díjas, 1500-körül elkészült műemléke megtekintésre érdemes.

A középkori védelemtechnika egyik legépebb ránk maradt művészi alkotása ERDÉLY közepén található. (2 alkalommal jártam itt, kívül-belül fotózhattam.)
A kevésbé ismert kis eldugott helyen lévő szász erődítmény egykor az evangélikus püspök székhelye is volt.
Szép természeti környezetben a falu közepén épült egy kis dombra, a védőfalakkal övezett templomhoz fedett lépcsőn jutunk fel. Egykor a falu lakosságának nyújtott biztonságot és az értékeket, az élelmiszert (szalonnát, bort) is itt őrizték.
Szerencsés sorsú épp állapotú szakrális objektum várfalakkal 7 bástyával, külön óratoronnyal maradt az utókorra, kiemelkedően értékes belső részletekkel.
A csarnoktemplom gótikus hálóboltozata páratlan, a sekrestyeajtó intarziás ékesség – a 15 pontos biztonsági zárral együtt. A további ajtók, kapuk, reneszánsz ajtókeretek is egyedi műalkotások, De a leglátványosabb Erdély legnagyobb a
gótikus-ren. szárnyas oltára, amely a 1483-1524 között készült és 28 táblaképet tartalmaz Krisztus életéből vett jelenetekkel.
Említendő még a késő gótikus keresztelő medencéje, továbbá több faragott, feliratos reneszánsz síremléke, ezek egyházi
elöljárók részére készültek anno 500 éve. A szászok és magyarok ma már alig élnek a településen, évente visszatérnek és emlékeznek egykori kultúrájukra, jelenlétükre, alkotásaikra.

A sikeres időutazás történelmi élményét Bagyinszki Zoltán osztotta
meg Önökkel.

Hozzászólás tiltva.