Aggtelektől – Vácrátótig I.

Határon belül - 93.000 km2

Oxigénfelvétel, mozgás, csend, esztétikai élmények itthon is

Évtizedeken át fotóztam a magyar történelmi művészeti értékeinket, az épített örökséget- abszolút prioritás volt számomra a téma, talán szűk 10 éve kezdtem a Magyar és Nagy- Magyar értékekkel,a zöld világgal foglalkozni. Amikor készült az ERDÉLY 1- 4 kötetes sorozat/Tóth kiadó Debrecen, akkor jártam be a szépséges Erdély ország természeti csodáit felmenve -többször egyedül a nagy hegyek ormaira és lementem a völgyek, szakadékok mélyére, a nem veszélytelen barlangokba is.
A nem természetfotós BZ.-nál a Kárpátok méltóságos és változatos hegyi világa a Retyezáttal kezdődött, ahol véresre törte a cipő a sarkamat – megtanultam a leckémet rögtön… amikor bevégeztem a könyv tartalmát, zárásként barátom K. Pali klarinéton az Egyes- kőnél Székelyföldön elfújta számomra a Székely Himnuszt is.
Sok kaland, némi bátorság, nehéz fotótáska cipekedés, szervezés szükséges a természet bejárásához- ezt itthon is tapasztalom, de ma már tudom megéri a fáradtságot mert a tragikus trianoni országcsonkítás után is maradt látnivaló itthon – persze tudjuk a java az odavan. A jelentős természeti csodáinkhoz való zarándoklat igazán a a Covid idején – után indult meg ?! ma már rengeteg magyar turista járja a hazai értékeinket. Persze az elhivatott természetjárók már évtizedek óta járják az Országos Kéktúra remek útvonalát, mint a tesóm János is. Mindenkinek ajánlott nagy segítség a havonta jelentkező Turista Magazin sok érdekes infója is.
Január elején aradi barátomtól kaptam egy listát a világ természet értékei filmecskét, a 4. képnél megálltam “csengettek nálam” -gondoltam nekünk is vannak hasonló dolgaink, 2 hét alatt kiválogattam a gépemben lévő archívumból az itt látható 2 részes közel 200-as képsort- van mire büszkének lennünk. Persze ez nem az Alpok vagy az óceán, vagy a Grand-kanyon… Mindenkinek Jó túrázást kívánok a kicsit szerényebb értékeink felfedezéshez. (“Magyar Tenger”, a Palóc Grand-kanyon, a Hévízi tó, a Rám-szakadék, a Hortobágyi madárvilág, a Szarvasi Arborétum vagy a Gyula- Mályvádi dámszarvasok…)

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.