Felsőőr – Református templom és intézményei

Várvidék

Felsőőr kisváros Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőőri járás székhelye. Neve a határvidékre telepített őrökre utal.

A település története a magyar honfoglalás után kezdődött, amikor ez a terület a nyugati magyar határvédelmi rendszer része lett. A magyarok szokás szerint a határvidékekre csatlakozott törzseket telepítettek. Így az itt alapított határőrtelepülés első lakossága székely eredetű volt. Kiváltságait királyaink többször megerősítették. A hagyomány szerint az ősi település eredetileg mai helyétől 3 km-re északnyugatra feküdt. Ez az ősi település IV. László királynak az osztrák herceg elleni hadjárata során pusztult el.

Református temploma 1771 és 1773 között, iskolája 1802-ben épült. A református parókia 1784-ből való, ez a város legrégibb tornácos épülete.

A felsőőri református gyülekezet a legrégibb protestáns gyülekezet a mai Ausztria területén. Már a 16.-ik században alakult. Az Oberwarti református gyülekezet ma mintegy 1400 tagot számlál. Az istentiszteletek magyar és német nyelven folynak.

Forrás: wikipédia, www.ref-kirche-oberwart.com

Vélemény, hozzászólás?