Zalavár – Bencés monostor-rom és látogatóközpont

Határon belül - 93.000 km2

Zalavártól Ny-ra, a Zala völgyében állt Pribina szláv fejedelem székhelye Mosaburg vára, 840 k. Az évtizedek óta zajló kutatás során több templom alapfalait tárták fel. A Vársziget területén található Szent István által 1019-ben alapított bencés apátság romja, melyet a 15. században várfalakkal erődítettek. A várat 1702-ben felrobbantották. A Karoling kori szentélykörüljárós, gyűrűs-kriptás, valószínűleg Szent Adorjánnak szentelt bazilikát 2000-ben tárták fel. A Ny-i homlokzathoz egy torony, D-en kolostor csatlakozott. A kolostor és a vár romjait 1999-2001 között tárták fel.

http://www.muemlekem.hu/muemlek/show/11122

A millennium évében Zalavár – Várszigeten nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemléleti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

A fogadóteremben található terepasztal a környező területet és a Kis-Balatont hozza közelebb a látogatókhoz. Itt kapott helyet a kis-balatoni növényvilág szélesebb körű bemutatása is.

A vízvédelmi teremben a zárt, természetvédelmi területen elhelyezett webkamerák hozzák közel a látogatókhoz az egyedülálló természeti környezetet. A Kis-Balatonon három helyen szereltek fel a kamerákat, melyeket a kiállító teremből, egy régi ladikban ülve váltani, a kamerákat mozgatni és zoom-olni lehet. A víz sokféleségét láttató vízkiállítás, valamint a mikroszkopikus élőlények is itt kaptak helyet termekben. A „hangos vezetés” és a tablók három nyelven (magyar, angol, német) adnak tájékoztatást a Kis-Balaton szükségességéről, a vízvédelmi rendszer műszaki megvalósításáról. Az interaktív bemutatások sem maradhattak ki, számítógépes játék és információs rendszer várja az erre fogékony érdeklődőket. A szintén itt látható Sajdik Ferenc kedves karikatúrája pedig információt nyújt a tápláléklánc körforgásáról.

A kiállító terem elején, a kis fahídnál régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. Zalavár és környezetének történelméről a középkori várak hangulatát idéző helyben de a mai kornak megfelelő technikai eszközök felhasználásával tájékozódhat a látogató. A víz alatti állatvilágot egy „akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Szkok Iván festőművész képei pedig a természetet varázsolják elénk. Természetesen a kiállításban helyet kapott Fekete István és az elmaradhatatlan Tüskevár is. Továbbsétálva a “sötétség leple alatt” ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

http://kisbalaton.hu/index.php/hu/muzeumok-kiallitohelyek

Hozzászólás tiltva.