Hollókői utcák és a népművészet az Ófaluban

Határon belül - 93.000 km2

Értékmentés Magyarországon, a földúttól a kövesútig….
Több alkalommal voltam már e szépséges egyedi mesefaluban, Hollókőn a Cserhát dombjainak ölelésében. A Palócok ékszerdobozához, ismét készülök hamarosan jövök. Itt mindig van újabb látnivaló, vonzó fotótéma.
A vár is történelmi érték tudom, de a falu hangulata az csodálatos: ünnepkor, viseletes fiatalokkal, öregekkel és a táncosaikkal együtt. Vagy éppen az üres csendes, rendezett hétköznapi utcáival.
Egy különleges fotóval kezdem a képsort, amikor a főutca még libáktól volt hangos és csak földútja volt a falunak . Valóban nem véletlenül lett világörökségi érték, megkapó az emblematikus kis temploma is.!!!!
De jó, hogy szegényebbek éltek itt eldugva a világtól….. emberek egyszerűen tiszta szívvel, nagyszerűen. (Magam is gyerekeskedtem a környéken nyáridőben, egy közeli falucskában.)
Szerencsére nem bontották le a 60-as 70-es években értékes palóc házaikat, átadva a helyet a Kádár kockák részére! Kő alapon kontyolt tetős vályogházak, jó 100 éve egységesen épültek vissza egy tűzvész után.
Ide mindig érdemes visszatérni és egy jót sétálni , nézelődni- egyre több azonos stílusú falusi tornácos házikó épül / vissza, szépek a részletek-évről évre több a látnivaló, a múzeum, a csábító kis bolt, a népművészeti üzlet.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.