Téglaépítészetünk II.

Határon belül - 93.000 km2

Tégla mindenhol, Tégla mindenkor….

A közelmúltban már válogattam a magyar téglaépítészet remekeiből, olyan sok érdekesség és impozáns épület készült Magyarországon – hogy megosztottam a múlt-század forduló – értékei kerültek fel akkor a honlapomra Téglaépítészet c. Most a román kortól napjaink kortárs építészeti remekei zárják a válogatást- A bőség indokolta a 2 részletben – mappában történő bemutatásukat. (megnevezve a várost és az épület nevét- funkcióját is).
A változatos sokszínű építőanyag, csodálatos szépségeket eredményezett a történelmi Magyarországon. E két részben ismét templomok, középületek, várak, erődítmények, hidak, tornyok, pincék reprezentálják a változatosságot és az élettartamot. A hatalmas szakirodalom, itt az interneten is ad bőséges olvasnivalót, én most is a képekkel szeretném az érdeklődő közönség figyelmébe ajánlani a témát.
Persze ez egy szubjektív válogatás, de igyekeztem valamennyi kort megjeleníteni és a funkciók is nagyon változatosak / tudjuk leginkább az agyag- ill. a téglagyári közelség segítette a téglaépületek – a tégla alkalmazását.
Fotós körútjaimon sokszor álltam meg egy egy hatalmas téglakémény alatt – megcsodálva a technikai bravúrt, amellyel a mesterek anno kézzel-technikai eszközök nélkül rakták a kisméretű téglát, folyamatosan szűkülő körben professzionális módon. Hiszen még mindig biztosan áll ellen a viharoknak, a gravitációnak a sok téglakémény. Ha megtekintjük a Herendi modern téglaépület művészi formavilágát, láthatjuk még ma is esztétikus és népszerű eleme az építészetnek. Régebben egy logós-téglagyűjtő gyűjteményét tettem fel a honlapomra, azt is érdemes megtekinteni.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.