Nagyszombat – Egyetemi templom 2017 július

Felvidék

Nagyszombat legértékesebb történelmi műemlékei közé az első nagyobb jelentőségű korabarokk Keresztelő Szent János székesegyház épülete tartozik.
Az olasz származású P. Spazzo az egyetemi épületek egységének részeként építette. A még befejezetlen templomot 1637-ben szentelték fel. Az egyhajós, két toronnyal rendelkező székesegyház nyugati fekvésű, 61 m hosszú és 28 m széles. A főkapu fölött az üldögélő angyalkákat ábrázoló csúcs és az Esterházyak kőpajzsa található.
A székesegyház belsejében található egyedi festmények szépségükkel és színességükkel minden látogatót képesek elvarázsolni. Az egész belső rész legnagyobb ékessége a kolosszális egész fa főoltár, melyet 1637 és 1640 között fejeztek be, s melynek megvalósításán a bécsi B. Knilling és V. Knothov mestereken kívül a nagyszombati V. Stadler és a cíferi Ferdinand mester is közreműködött. A 20,3 m hosszú és 14,8 m széles oltár a maga nemében az egyik legnagyobbnak számít Európában.
A látogatók figyelmét a festészeti és stukkói díszítés kelti fel. A gazdag díszítésfőleg olasz mesterek műve.
Az egyetemi templom 1977 óta a pozsonyi-nagyszombati hercegprímárság érseki székesegyháza. Létezésének fontos határkövét II. János Pál pápa 2003-as látogatása jelentette.

http://slovakia.travel/hu/keresztelo-szent-janos-szekesegyhaz-nagyszombat

Hozzászólás tiltva.