Gács – Forgách – Wenckheim kastély

Felvidék


1736-1767

Köszöntő a 40.000., a hetes “bűvös” szám jegyében!

Tisztelt érdeklődő online utazók, a fotográfus szerkesztő a jubileumi képsorozatért az impozáns megújult épületcsodáért, a magyar kastélyépítészet egyik reprezentatív épületéért ( feleségével Erzsébettel) kiutazott
a Felvidékre és ezzel köszönti a honlap látogatóit. Lehetséges hogy nincsenek véletlenek , 20 éve volt itt először dokumentálni a kastély állapotát – akkor még diára készültek a felvételek. Békésből, a Wenckheim birtokról a nógrádi Wenckheim birtokig – kicsi a világ.

A tönkretett és meggyötört romkastély júniustól teljes egykori pompájában látható, köszönöm mindenkinek (szlovák kastélybarátainknak-a kassai vállalkozásnak: IMET rt. ) akik szakszerűen rehabilitálták- táltatták a már messziről hívogató
reneszánsz alapokra épült barokk Forgách – Wenckheim kastélyt. A Losonc felőli útról érkezve érdemes megállni és pár képet készíteni teleobjektívvel a várhegy tetején található saroktornyos, 3 szintes – 7 kupolás épületről.
A kastély látványa a főhomlokzatot tekintve a leghatásosabb. Visszaköszön a Grassalkovich típusú magyar barokk kastély formavilága. Ablakok, erkély, párkányok, kapuzat, díszítések, timpanon, kupola, ép.tömeg .
( Gács, Gödöllő, Pécel, Hatvan, Pozsony, Nagytétény és Gernyeszeg ).

Érdemes megtekinteni élőben is a határhoz igen közel található ötcsillagos kastélyban működő: 4 csillagos kastélyszállót. Az igazi meglepetést az egykori belső udvart lefedve – ott kialakított – körben árkádos étterem látványa- és részletei nyújtják.
Az üvegtető, a kőintarzia, a stukkók, falképek, a bútorzat és a kellemes zenével megtekinthető sok-sok magyar történelmi arckép igazi meglepetés (nem szoktuk ezt meg tőlünk északabbra).
Azonban a lépcsőház és a díszterem is megér egy misét….. a szűk dombtetőn kialakított park és rózsakert egyedi megoldás, az onnan látható panoráma még az egykori megálmodó- tervező Mayerhoffer András elismerését is kivívhatná.Kivívná!

Hölgyeim és Uraim! köszöntöm a honlap napi 500 látogatóját. A magyar történelmi építészet egyik gyöngyszeme méltó a 40.000 képszámhoz, a honlap jubileumához. Hármas, talán többes ez a jubileum, hiszen a barokk átépítés befejezésének dátuma 1767 és a fotográfus első kastélyos könyvének előkészítő feladatai pont 20 éve zárultak le 1987-ben . A kastélyok a történelmi Magyarországról c. színes album 1998- ban jelent meg. Ott a rövid képes ismertető Gácsról a 67. oldalon található.

Mivel lehetne röviden jellemezni a fenti képsorozat tartalmát ? Művészet – történelem – reprezentáció a hetes szám jegyében! 47 fotóval alátámasztva…….( A Wenckheim Ferenc által történt átépítés befejező dátuma 1897)

Bagyinszki Zoltán szerkesztő fotográfus

Hozzászólás tiltva.