Havi Archívum: 2015 június 29, hétfő

Budapest – Vakok Intézete, Nádor terem és az épület

Budapest

A Baumgarten Sándor – Herczegh Zsigmond építészpáros által tervezett épületegyüttes jelenleg a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona. 1888 és 1908 között Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond oktatási és nevelési intézmények sorát tervezte együtt, melyre a Magyar Kir. Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumtól kaptak megbízást. A főépület leginkább Lechner Ödön hatása alatt épült. Baumgarten Sándor szoros kapcsolatban állt ebben az időben a mesterrel. Lechner az ő műtermében dolgozott, ahol többek közt a Postatakarékpénztár terveit készítette el.

http://gyujtemeny.imm.hu

Fűzér – tájház esőben

Határon belül - 93.000 km2

1879-ben épült, erről tanúskodik a mestergerendába vésett évszám. A tájház a füzéri paraszti építkezés, lakás és eszközkultúra bemutatására helyreállított lakóház, mely napjainkban a népi kultúra megóvását szolgáló rendezvények helyszínéül is szolgál.
A berendezési tárgyak, – melyek a füzéri lakosoktól származnak – ma nagy kulturális és eszmei értékek képviselnek.

Állandó néprajzi kiállítás:
A lakóházban a berendezés a század eleji füzéri kisparaszti életmódot reprezentálja. A szobában a sarkos elv szerint helyezkednek el a bútorok. A helyiség fő helye a sarokpad és az asztal környéke, ettől jobbra és balra, fontossági sorrendben találhatók a többi bútorok: ágyak, aztán a komód, festett ládák és a bölcső.

http://kirandulastervezo.hu

Várak a várban – kiállítás Nagyváradon

Kiállítások

meghivo_nagyvarad

Meghívó

Nagyvárad – Gyula – Diósgyőr
című kiállítás megnyitójára
2015. július 6. 11.00
Nagyvárad

 

Barcarozsnyó – vár

Erdély - Partium

Egyes történészek szerint a várat a II. Endre által betelepített német lovagrend építette a XIII. században. Oklevelekből azonban kiderül, hogy ez a feltételezés nem állja meg a helyét. Valószínűleg a XV. században épült, és a város lakosságának nyújtott menedéket ellenséges támadások esetén.
Kezdetben nagyon szerény “váracska” volt, őrségét mindössze egy porkoláb és négy darabont alkotta. Fejlődése a 1500-as évek második felére tehető, mivel ebben az időben szinte szünet nélkül dúltak a harcok a környéken.

A vár első komolyabb próbatétele 1612-ben volt, amikor Báthory Gábor fejedelem a szászok ellen fordult. Miután sorra bevette városaikat és templomerődjeiket, Rozsnyó is sorra került. A lakosság a várba menekült, és elszántan készült a védelemre. Mathis János székelyei azonban elzárták a várat a hegy lábánál található egyetlen forrástól, így a védők hamarosan feladták a várat. Báthory egy év múlva váltságdíj fejében visszaadta Törcsvár és Rozsnyó várát a szászoknak.

A várat ezután kibővítették, kutat ástak, és sok kis házat emeltek a belső várudvaron, hogy újabb támadások esetén legyen hol lakniuk. Felkészültek a hosszabb ideig tartó körülzárásra is, mert kápolnát és lelkészlakást is építettek.

A munkának meg is lett az eredménye, mert az 1658-as tatár betöréskor a vár mentette meg a lakosságot. Két év múlva II. Rákóczi György csapatai is sikertelenül ostromolták az erődítményt. Valamivel később Konstantin, oláh vajda tört be a Barcaságba, de a várat neki sem sikerült bevennie.

1688-ban Badeni Lajos herceg csapatai vonultak be Erdélybe, akiket a szászok nagy örömmel fogadtak. A császáriak azonban visszaéltek vendégszeretetükkel, és kifosztották őket. Később Rákóczi Ferenc fejedelem kurucai, majd Rabutin seregei tartották rettegésben a várba menekült lakosságot.

1718-ban az elszállásolt németek felgyújtották a várost, és ezzel együtt a vár is porrá égett, csak a falai maradtak meg. A város lakossága ekkor sem hagyta, hogy a vár teljesen elpusztuljon és erejükhöz mérten helyreállították.

1802-ben erős földrengés rongálta meg az erődítményt, aminek hatására az északi nagy torony és a kápolna összeomlott, a házak pedig megrepedeztek. Ekkor már csak a raktárként hasznosított épületeket hozták rendbe, a vár többi része megmaradt romnak.

http://www.erdelyiturizmus.hu

Budapest – Erkel koszorúzás – Erkel Vegyeskar 2015, Kerepesi temető

Budapest, Gyula városa

„… Erkel Ferenc oly feladat megoldásának szentelte életét, amely genieknek sem sikerülhet egy csapásra. Új stílt teremteni az operának, nem egy embernek, csak hosszú időszaknak, sokak törekvésének lehet munkája. Erkel Ferenc e téren ma is egyedül áll. Alig, hogy előzői voltak s utódok eddig nem támadtak. Ilyenkor a méltányosság: kötelesség…. Erkel félig-meddig a komikus, félig-meddig a heroikus opera stílusát követte, s nem feledte el a stílusnak a magyar szabást megadni. A magyar ritmus minduntalan fel-felüti magát, néha mintha magyar népdalt hallanánk; de nem hagyhatjuk emlitetlenül, hogy a tempó s az ütemek egyformasága bizonyos egyhangúságot szül… a Névtelen hősök hosszabbra nyúlik, mint akár egy Wagner-opera.” (Péterfy Jenő az Egyetértés lap hasábjain)

Várpalota – Trianon Múzeum, volt Zichy kastély

Határon belül - 93.000 km2

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát.
A Múzeumban bemutatott anyag a Kárpát-medence viszonylatában egyaránt felöleli a trianoni diktátum pontos történetét és következményeit, bemutatja az I. világháborút követő irredenta mozgalmak sajátosan szép produktumait, az anyaországhoz időlegesen visszacsatolt egyes országrészek „hazatérésének” boldog pillanatait, a II. világháború eseményeit, és a háború utáni, magyarokat sújtó kollektív, véres megtorlásokat.
Állandó- és vándorkiállításai révén a múzeumba látogatók átfogó ismereteket szerezhetnek az I. világháborút lezáró döntések következményeiről, az azt követő, sokszor vérzivataros történelmi folyamatokról.
Rendezvényeivel, tudományos és kulturális tevékenységével célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében ezer éve együtt élő közösségek hagyatékát, és hogy segítse és patronálja azon kezdeményezéseket, melyek a magyar nemzet fizikai és lelki széttagoltságát igyekeznek orvosolni. Ennek érdekében a Múzeum számos, eddig hiánypótló nemzetpolitikai kezdeményezést indított el: segítője volt a délvidéki magyar irtás áldozatait rehabilitáló folyamatok megindulásának éppúgy, mint a felvidéki deportálások és kitelepítések történetét érintő tudományos, társadalmi diskurzus megindításának is.
A Múzeumban bemutatott gyűjtemény nem csak a 20. századi nemzetvesztés tragikus eseményeit dokumentálja Újvidéktől Kassáig, Marosvásárhelytől Munkácsig, Nyitrától Varasdig. A puszta tények bemutatásával – reményei szerint – elindítja azokat a kollektív lelki mechanizmusokat, melyek a magyarság 20. századi tragédiáinak feldolgozásához, az össznemzeti sebek begyógyulásához vezetnek.

Az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes. Keressék bizalommal az összmagyarság lelkiismeretének és reményeinek múzeumát!

A kiegészítő plakát illetve zászló a Bp.i Nemzeti Múzeum gyűjteményéből van.

http://www.trianonmuzeum.hu

Várpalota – Cselédkönyv 1928-ból/Tájház

Határon belül - 93.000 km2

A cselédkönyvről:

A házi és gazdasági cselédek személyazonosságának és szolgálati adatainak igazolására szolgáló okirat, amelyet a cseléd részére a közigazgatási hatóság ad ki és mely nélkül a cselédnek szolgálatba állani és a cselédet szolgálatba fogadni tilos. A Cselédkönyv egyes rovatait a szolgálat-adó gazda tölti ki. Az 1876. évi XIII. t. c. szerint Cselédkönyvet minden 12 évet betöltött férfi v. nő kaphat, ha személyazonosságát okmányokkal igazolta és ha egészségi okok, (trachoma, egyéb fertőző betegségek, stb.) nem szólnak ellene.
Cselédkönyvesnek nevezték régebben a végzett orvosok kórházakban, klinikákon való egyévi kötelező működését. Az egyetem csak a “cselédév” igazolt befejezése után szolgáltatta ki az oklevelet. Ma a Cselédkönyvezés nem a szigorlatok után, hanem a szigorlatok előtt kötelező.

http://hu.metapedia.org

Budapest – Kerepesi temető – Jókai síremlék

Budapest

Jókai Mór magyar író. Született: 1825. február 18. (Komárom) Elhunyt: 1904. május 5. (Budapest), 79 évesen
1904-ben a két épülő árkádsor közötti köröndön kapott sírhelyet Jókai Mór (akinek első fejfája, kívánsága szerint, saját háza kapujának az anyagából készült). Amilyen grandiózus temetésben részesült – monumentális ravatalát például Lechner Ödön tervezte – olyan elhanyagolttá vált később a sírja. 1925-ig szinte évente cikkeztek a lapok arról, hogy a nemzet írójának, bár kiemelt helyen nyugszik, nincs méltó síremléke, de még a meglévővel sem törődik senki – főképpen családja nem -, csupán a fővárostól kap évente kétszer, halottak napján, illetve halála évfordulóján hivatalos koszorút (1919-ben például a szinte jeltelenné vált sírt a komáromi Jókai Egyesület hozatta rendbe). Végül 1925-ben kiírták a Jókai-síremlékre a pályázatot, amelynek egyik feltétele az író azon kívánságának figyelembe vétele volt, hogy sírhantja felett ne legyen sírkő. A pályázat „csak” síremlékre szólt, bár Szomaházy István javaslata szerint mind Jókainak, mind Mikszáth Kálmánnak mauzóleumot kellett volna építeni. Az árkádsorokhoz kiválóan illeszkedő, ötletes megoldású Jókai-síremlék, Kismarty-Lechner Jenő és Füredi Richárd műve, 1928-ra épült fel.

http://wikimapia.org

Brüsszel – Delirium tremens söröző

A nagyvilágról

A sörök háromemeletes fellegvára Brüsszelben

A Delirium Café, Brüsszel világhíres és Guinness-rekorder kocsmája (jobb szó híján) újraértelmezi a sörivást sörfogyasztássá, az alkoholizálást pedig művészetté. Körülbelül kétszáz négyzetméter áll a sörrajongók rendelkezésére, hogy kikérjék kedvencüket vagy kipróbáljanak valami újat. A szívszorítóan jó minőséghez pedig belga pénztárcához mérve meglepően normális árlista párosul – kocsmaveteránok és sörbajnokok igazi kihívása Brüsszel szívében.
Kis utcából nyíló sikátor alig észrevehető sarkán nyikorog a rózsaszín elefántos cégér. Végeláthatatlan, U alakú pultsoron sorakoznak szorosan egymás mellett a különböző matricákkal ellátott sörcsapok. A hely hangos és zsúfolt, semmi pucc vagy elegancia. A falakat és plafonokat különböző poszterek és megszámlálhatatlanul sok felragasztott söröstálca és kupak takarja, színes összevisszaságban. A régen kezelt faasztalok kicsik és kényelmesen körbeülhetők.
A kínálat mindent hoz: hatvan ország különböző söreit, kétszáz félét csapon, még kétezret üvegben. Az árak általában négy és tizenöt euró között mozognak, a legtöbb sör hét euró, ami nyugat-európai szemmel nézve valóban nem sok. A kiszolgálás követi a megszeghetetlen belga hagyományt: minden sört a márka saját poharában szolgálnak fel.
Bizonyos poharakért kauciót kell letenni a bárban, az egyliteres csizmás élvezetért például húsz eurót (a félliteres tizenöt euró). A sörválasztékot lehetetlen lenne felsorolni, ugyanis minden van itt: barna, világos, sötét, sötétebb, középbarna, szőke, halványszőke, fehér, enyhébb(nek tűnik, de erős), közepes, erős, nagyon erős, több maláta, kevesebb komló vagy fordítva, gyümölcsös, alsó, spontán és felsőerjesztésű…

A hely 2004. január 8-án Guinness-rekordot nyert a maga 2004 féle sörével, de azóta még bővült a készlet. Nevét az egyik legízletesebb belga sörről, a 8,5%-os Delirium Tremensről kapta, ami szintén díjat nyert: 2008-ban a világ legjobb sörévé választották. A beton és kerámia felületét ötvöző üvegen látható a kocsma cégérén is pózoló rózsaszín elefánt, amit állítólag a delirium tremens-rohamkor fellépő hallucinációk inspiráltak.
Minden este három emeleten zajlik a tömeges ivászat, a Delirium Tremens is hajnal négyig nyitva áll, a világ minden tájáról jött sörfogyasztók nagy örömére.

http://player.hu – Tillinger Zsófia írása – részletek

Brüsszel – Magyar szecessziós építészet Európában

Kiállítások, A nagyvilágról

A Szecessziós Világnaphoz is kapcsolódva látványos szecessziós témájú hazai kiállítást szerveztek Horta városában Brüsszelben.
Köszönjük Sógor Csaba képviselő úr kezdeményezését.

Brüsszelben az EU . Parlament épületében volt látható –  egy szűk  hétig a tárlat / 2015.május 26-29.

Mintegy 150 színes kép segítségével, döntő többségében Bagyinszki Zoltán fotóival került bemutatásra Európa számára…… a magyar szecessziós építészetünkből
egy reprezentatív válogatás magyar és angol nyelvű kísérő szöveggel. Az anyagot összeállította- kivitelezte- tervezte- szerkesztette Budapestről Papp Linda és Zámbó Lilla
kurátorok.
A legfontosabb múlt-századi alkotó művészek, tervezők és európai szintű műveik kerültek a tablókra. Figyelve arra, hogy  a hazai épületcsodák mellett Erdély, Délvidék,
a Felvidék és Kárpátalja is reprezentálva legyen. Tehát egykor, Magyarországon  készült szecessziós épületeket mutattunk be Magyarországról, Romániából,
Szlovákiából, Ukrajnából és Szerbiából. Szerencsés volna, ha sok hasonló kezdeményezés történne az Európai Parlament épületében.

A kiállítást szervezte Sógor Csaba EU P. i képviselő – rendkívül szimpatikus kultúra barát magyar politikus Erdélyből  / Európai Néppárt
A kiállításon Ő köszöntötte a látogatókat közel  80-100 résztvevőt – a kiállítást megnyitotta Bocskor Andrea EU P. i képviselő – Néppárt, FIDESZ- KDNP
Kulturális és Oktatási Bizottsági alelnök. ( többet az interneten lehet olvasni erről a programról)
A megnyitót követően néhány régióból érkezett finom hazai bor mellett beszélgettünk a témáról , a magyar kulturális lehetőségekről, a művészeti marketingről.
A megnyitón több EU.képviselő is megjelent, a kiállítást megtekintette többek között Tőkés László  és Erdős Norbert.

A program később valószínű Magyarországon is bemutatásra kerül.

Bagyinszki Zoltán