Debrecen – 56-os sortűz emlékmű (2016)

Határon belül - 93.000 km2

Leverték a vörös csillagot 
A javaslatot Papp László polgármester terjeszti a közgyűlés elé. Abban írják, hogy
“1956. október 23-án Debrecen több pontján tüntetések voltak. Az egyetemisták, a munkások és civilek együttesen követelték az önkényuralmi rendszer jelképeinek eltávolítását, többek között a MÁV Igazgatóságának és a Városi Tanács épületének homlokzatáról leverték a vörös csillagot. Ezután a tömeg a Kossuth utcára vonult, a rendőrség és az ÁVH épületéhez, ahol a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték. Ekkor a városba érkező államvédelmi zászlóalj katonái megpróbálták kiszorítani a tömeget a Kossuth utcáról. Először figyelmeztető lövések dördültek el, majd sortüzet nyitottak a tömegre. A lövöldözésnek Ács Zoltán és Gorzsás András voltak a halálos áldozatai, közel 30-an pedig megsebesültek.
A történelmi jelentőségű esemény tiszteletére a Kossuth utca 10. szám alatt található Csokonai Színház előtti téren szeretne önkormányzatunk egy olyan emlékművet elhelyezni, amely az 1956-os hősök örök mementójaként szolgál.”

Először a madarak repülnek fel…
Az emlékmű tervét Győrfi Lajos Szervátiusz-díjas szobrászművész készítette el, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából már adott be pályamunkát és méltó vetélytársa volt a Debreceni Egyetemnél felállított emlékművet elkészítő Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművésznek. Győrfi Lajos nevéhez fűződik a budapesti Corvin-közben található „Az 56-os pesti srác” emlékmű elkészítése.

Az előterjesztés melléklete szerinti emlékmű talapzata fekete gránit körlap, amelynek külső ívét bazalt kockák ölelik körbe. A kör közepéből a forradalom lyukas zászlóját galambok emelik a magasba. A terv alapgondolata, hogy a lövés pillanatában először a madarak repülnek fel, szimbolizálva a hősök lelkét, annak halhatatlanságát, a magyar nemzet ’56-os szellemiségét. A galambok húzzák a zászlót az ég felé az örökkévalóságba, példát mutatva nekünk, utódoknak az emberi nagyságból. A fekete gránitlap kifejezi a gyászt, amelyet megtör a küzdelmet szimbolizáló bazalt kocka. A gránitlapon visszatükröződik a bronzból készült zászló és galambfigura. Az emlékmű a mélységet és magasságot, valamint a hősies küzdelmet egyaránt szimbolizálja.

Az emlékmű tervezett felirata
„Az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak, a sortűzben elesett Ács Zoltán és Gorzsás András tiszteletére. Állította Debrecen Város Önkormányzata az 1956-os Emlékbizottság támogatásával a magyar szabadság évében. 2016”

http://civishir.hu/helyben-jaro/uj-1956-os-emlekmuve-lehet-debrecennek/0621153007 – DMJV 2016.06.21. 15:30

Vélemény, hozzászólás?