Nagybánya – egykori Arany Szarvas fogadó, majd István Király szálló

Erdély - Partium

Csak türelem kell a dolgok megértéséhez, a szép kivárásához- Nagybányán.
Tízen éve járok Nagybányára, folyamatosan figyelem a hatalmas épület sorsát,  alakul-  kicsit nehezen, de az erdélyi magyar szecessziós építészet most már egyik legszebb darabja  látható a képeken.

Méltatlan, sajnos  ilyen a világ: A volt szálloda , kulturális központ, ( a híres Berger cukrászda is itt működött ) nem ment tönkre, pár év még és gondolom élettel is megtelik majd.
Igazán szép lett , a részletek a díszítés figyelemre méltó. Köszönjük Jámbor Lajos és Bálint Zoltán műépítészeknek a terveket,  1910 – 2016.
Természetesen a híres nagybányai festők is szívesen időztek az épület falai között ahol rendszeresen szerveztek bemutatkozó kiállításokat is.

Bagyinszki  Zoltán fotográfus

Az István Király szállót Nagybánya Polgármesteri Hivatala építette 1874-ben, Fésüs Menyhért mandátuma alatt. A szállóban volt egy étterem és egy kaszinó is. Az épületet 1901-ben modernizálták. 1989-et követően a szállót eladták. A törvénytelen eladás miatt kirobbant botrány még ma is tart. Hihetetlen, miként sikerült eladnia az Állami Tulajdon Alapnak a Polgármesteri Hivatal egy ingatlanját. A hotel 1998-ban egy lichensteini cég tulajdonába került. A szerződés értelmében az új tulajdonosoknak 3 év alatt 1.2 millió dollárt kellett befektetniük az épületbe.

2000-2001 között megcsináltatták a tetőt és az épület külsejét. Belsejét teljesen kiürítették az évek alatt, a csupasz falak maradtak csupán. Az új tulajdonosok jelzáloggal terhelték , amikor csak szükség volt rá. A város vezetés tehetetlenül nézi a főtér legnagyobb épületének helyzetét.

http://www.welcometoromania.ro/Baia_Mare/Baia_Mare_Hotelul_Stefan_m.htm

Vélemény, hozzászólás?