Bükkfürdő – Gyógyfürdő

Határon belül - 93.000 km2

A büki gyógyvíz, hasonlóan az országban található más gyógyvizekhez, a 20. században beinduló olajkútfúrásoknak köszönheti felfedezését. Az ötvenes évek végén felszínre törő termálvizet először lefojtották, majd a hatvanas évek elején az elfolyó vizet a Répce folyóba vezették. A környéken lakók jól ismereték már ekkor a gyógyhatású vizet, a hévízelvezető árkokban fürdőztek is. 1962-ben felismerve a vízben rejlő lehetőségeket, megnyitották az első gyógymedencét. Az 1965-ben hivatalosan is gyógyvízzé minősített büki termálvíz kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, vagy földes-meszes vizek csoportjába tartozik.

Összetételénél fogva, fürdőkúraként alkalmas heveny gyulladásos ízületi bántalmak kivételével valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére. Ivókúraként alkalmazva hatásos lehet a krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, és különféle emésztési zavarok gyógyításánál.

2001-2003 között a Büki Gyógyfürdőt felújították. Jelenleg a fedett- és a strandfürdő részen összesen 26 medence várja a fürdőzőket. Ezek közül 11 fedet, 11 nyitott, a további négy pedig árnyékolt, félig fedett medence.

http://thermaltours.hu/ részlet

Vélemény, hozzászólás?