Gyula – Boltmúzeum a “Süvegcukorhoz”

Gyula városa

Megnyílt a Boltmúzeum a “Süvegcukorhoz” nevet viselő kiállítótér Gyulán. A kereskedelemtörténeti tárlat az idén 50 esztendős Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum harmadik, kihelyezett boltmúzeuma.

Görgényi Ernő polgármester a bolt múzeum csütörtöki megnyitóján elmondta: Gyula középkori fejlődéséhez nagyban hozzájárult, hogy Károly Róbert vásártartási jogot adott a városnak. A török kiűzése után a csaknem teljesen elnéptelenedett vidék problémáit Harruckern János György – a múzeumnak helyet adó szakképző iskola és kollégium névadója – úgy oldotta meg, hogy ismét vásártartási jogot adott az uradalomnak, amely révén egy 200 éves virágzó időszak vette kezdetét. Gyulán a 19. század első felében fellendült a kiskereskedelem, az 1860-as években a város nagy vásári központtá vált.

Görgényi Ernő szerint azonban ma már a város nem a kereskedelemben, hanem a turisztikában vezető a dél-alföldi régióban, és az új múzeum hozzájárulhat a turizmus további fellendüléséhez.
A polgármester elmondta, hogy a városban jelenleg három ipartörténeti kiállítás látható, egy húsipari, egy cukrászipari és mostantól a kereskedelemtörténeti.
Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a kiállítás története 1983-ig nyúlik vissza, és Ábrahám György, az akkori élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat igazgatója kezdeményezte létrehozását. Az azóta megszűnt vállalat dolgozói egy év alatt mintegy ötszáz tárgyat és dokumentumot gyűjtöttek össze. Mint megjegyezte, a múlt megőrzésén fáradozó áldozatos gyulai polgárok jelenleg is folyamatosan ajánlanak fel újabb és újabb tárgyakat.

Felidézte, hogy a múzeum 1984. november 25-én nyitotta meg kapuit, majd a 2000-es években bezárt. A tárgyakat időszakosan Békéscsabára, a Zwack József Kereskedelmi szakiskolába szállították.

Görgényi Ernő elmondta, hogy néhány éve a Gyulai Városbarátok Köre vetette fel, hogy a boltmúzeum anyagának vissza kellene kerülnie Békéscsabáról Gyulára, ezért elkezdődtek a tárgyalások a múzeum “hazahozataláról”. Hozzátette: a restauráláshoz és a tárgyak elhelyezéséhez a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma nyújtott segítséget az önkormányzatnak.
Török Róbert kiemelte, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az újranyíló kiállításhoz az egyik legszebb vegyeskereskedés-bútorzatát ajánlotta fel, amely a 19. század végén készült, a kor ízlésének megfelelő faragott oszlopokkal díszített, és Budaörsről származik.
Az árucikkek, a fűszerektől a lőporon át a csokoládéig és a papír-írószerig a két világháború közötti időszakot idézik – mondta el Török Róbert az MTI kérdésére.
A “Süvegcukorhoz” címzett kereskedés a szakképző iskolában, az egykori gyulai gyalogsági honvéd laktanya helyén nyílt meg. Török Róbert szerint az ide látogatók nemcsak a kereskedelemtörténettel, hanem az egykori huszárlaktanya történetével is megismerkedhetnek.

forrás: InfoRádió / MTI 2016.05.27. 05:05

A süvegcukor program megvalósításának szervezője, koordinátora a Polgármesteri – Hivatalból  Bagyinszki Zoltán vezető főtanácsos volt.

 

Vélemény, hozzászólás?