Harta – Schneider Péterné a népművészet mestere – bútorfestő

Határon belül - 93.000 km2

Röviden szeretnénk pár szót magunkról és a munkánkról írni. Mindketten Hartán születtünk 1953-ban, illetve 1947-ben. Tanítómesterem Himpelmann Péter (1914-1999) népi iparművész, a Népművészet Mestere. Egykori jeles festettbútor-készítő. Péter bácsi munkái felkeltették érdeklődésemet a bútorfestés iránt, ezért 1972-től elkezdtem festeni. Mesterem mellett dolgozva sikerült megtanulni, elsajátítani a bútorfestés minden technikáját. Egyre több alkotásomat fogadott el az akkori Népi Iparművészeti Tanács Bíráló Bizottsága.

Férjem is bekapcsolódott a festettbútor-készítő munkába. Ekkor már fő tevékenységünkké vált a hobbiként kezdett munka. Közösen elkészült alkotásainkkal pályázatokon és kiállításokon veszünk részt. Elmondhajtuk, hogy sikerrel. Kisebb és nagyobb méretű bútoraink és ajándéktárgyaink megtekinthetőek, megvásárolhatóak, de egyedi rendeléseket is felveszünk. Tagjai vagyunk a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesületnek, a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesületnek, és rendszeres kiállítói vagyunk a Magyar Kézművességért Alapítványnak.

Gyűjtő munkáim közé tartozik a még meglévő, de régen készült bútorok fotózása, amelyeket jeles és híres asztalosmester elődeink készítettek. A legrégebben készült bútor, melyet idős hartai emberek otthonában fényképeztem 1802-ben készült.

Schneider Péterné – http://www.hartaifestettbutor.hu/index.html

Vélemény, hozzászólás?