Kolozsvár – Borza Sándor Botanikus kert

Erdély - Partium

Már a XIX század Kolozsvárában megindul a szervezkedés egy nagy, úgynevezett Fűvészkert megalakítására. A hajdani Majális utca 42 szám alatti, az Erdélyi Múzeum Egyletnek, Mikó Imre által adományozott kert, már a XIX század végén melegházzal és külföldi kapcsolattal rendelkező füvészkert volt. A XX. százád elején Richter Aladár vezetése alatt tovább fejlődött.
Sikerült kieszközölnie, hogy a magyar állam fölvásárolja a Majális és a Kert utca közti, a Cigánypatak két partján fekvő, közel tízhektárnyi területet. Aztán jött a háború, és a fűvészkertben élelmiszernövényeket kezdtek termeszteni. Csak a háború után, 1920-tól, Alexandru Borza igazgatósága alatt, kezdhették el a kert áttelepítését a Cigány patak két oldalára.
Jelenleg a 14 hektárnyi területen több mint 10 000 növény él, a föld minden kontinensének legszebb fajtái. Itt rendezték be a Növénytani múzeumot, amely 6 900 tételt foglal magába, de itt található az egyetem herbáriuma is, amely több mint 635 000 növényt tartalmaz. A hat üvegház megfelelő környezetet teremt az ott élő trópusi és szubtrópusi növényeknek.
A Római kertet, ismertebb nevén Pliniu kertjét, Ceres istennő szobra uralja. Ide hozták azt a két koporsót is, amelyek a római város Napoca területén végzett ásatások során kerültek elő. A kertrészben olyan növények élnek, amelyek a római kori településeket díszítették.

http://www.welcometoromania.ro/Cluj/Cluj_Gradina_Botanica_m.htm

Vélemény, hozzászólás?