Nagybánya – Ásványtani Múzeum

Erdély - Partium

1989-es év a Nagybányai Ásványtani Múzeum megjelenését is jelentette. Az első ásványgyűjtemény 1969-ben állt össze, 1502 darabból állt, de nem vették leltárba, és nem is határozták meg őket. A szebbnél szebb kövek a Megyei Múzeum egyik raktárában várták a szebb jövőt.
Lassacskán, nagylelkű embereknek és sok földalatti órának köszönhetően, a gyűjtemény kezdett növekedni, 1975-ben meghaladta a 3000-et. Ez a következő évben már indokolttá tette a Megyei Múzeum új, ásványtani részlegének megnyitását. Újabb 10 év múlva, 1985-ben, az ásványok száma meghaladta a 14000-et.
A részleg további fejlődése új múzeum kialakítását eredményezte. 1988-ban a múzeum beköltözött a mostani épületbe. A több mint 16000 ásvány Kapnikbámya, Herzsabánya, Felsőbánya, Iloba, Zazár, Miszbánya, Borsabánya és Macskamező környékéről került a felszínre.
A jelenlegi épületben 900 négyzeméteren állították ki az ásványokat. Külön terem van az időszakos kiállítások számára, ezenkívül irodák és raktárhelyiségek is helyet kaptak itt. A Nagybányai Ásványtani Múzeum több ritka ásvánnyal is büszkélkedik. A rendkívül bőséges ásványtani kollekciónak köszönhetően a múzeum több kiállítást szervezett már az országban és a határokon túl is.

http://www.welcometoromania.ro/Baia_Mare/Baia_Mare_Muzeul_Mineralogie_m.htm

Érdekesség!

Az első 4 ásvány az egész világot tekintve csak itt  É- Erdélyben , a  környéken található!
A klebelsbergit Klebergsberg Kúnó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterről van elnevezve! (2. és 3. kép)

Vélemény, hozzászólás?